SAD i Kina dogovorile suspenziju trgovinskih tarifa

0
920
SAD i Kina dogovorili otvaranje svojih tržišta

Američki i kineski predsednici Donald Trump i Xi Jinping dogovorili su se da stopiraju primjenu novih trgovinskih tarifa na 90 radi novih pregovora, saopštile su američke vlasti.
Tokom susreta nakon samita G20 u Buenos Airesu Trump se saglasio da se tarife za kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara sa deset procenata ne povećaju na 25 posto od prvog januara 2019.
U saopštenju je ipak navedeno da će tarife ostati nepromijenjene 90, ali se ističe i upozorenje da ‘ukoliko do isteka tog roka dvije strane ne uspiju da postignu dogovor taksa od 10 posto će biti podignuta na 25 posto’.
Sjedinjene Države saopštile su da su se sa kineskom stranom saglasile da Kina kupuje suštinske količine poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda kako bi se ublažila trgovinska neravnoteža između dvije zemlje.
U međuvremenu, zvanični Peking je saopštio da su se Kina i SAD usaglasile da će otvoriti svoja tržišta.
Susret u Argentini dvojice državnika bili su njihovi prvi razgovori od kada su Sjedinjene Države i Kina ušle u trgovinski spor, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Inače, dvije strane su jedna drugoj uvele dodatne tarife na robu čije su vrijednosti milijarde dolara. SAD su u julu uvele tarife na uvoz iz Kine koji iznosi 250 milijardi dolara, a Kina je uzvratila tarifama na proizvode iz SAD u iznosu od 110 milijardi dolara.