BiH dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO-u

0
952
Jens Stoltenberg: U potpunosti podržavamo euroatlanski put BiH (Foto: NATO)

Bosna i Hercegovina dobila je i formalni poziv da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program, čime bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP). Ovo je odluka ministara vanjskih poslova 30 država ovog vojnog saveza, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je izjavio da su sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana najvažniji za NATO, da je Bosna i Hercegovina vrijedan doprinos operacijama NATO-a i da u potpunosti podržavaju njen put ka euroatlantskim integracijama.
“Očekujem da ćemo od BiH zatražiti izradu prvog godišnjeg programa. Sada je na vlastima BiH da prihvate ovu ponudu”, kazao je prvi čovjek NATO-a u Briselu.
Za ispunjavanje obaveza iz MAP-a u narednom periodu ponajviše će biti zaduženo Vijeće ministara BiH, a posebno Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, ali i kompletna država.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik već je najavio kako će se on pridržavati rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti te da ništa što se tiče NATO-a on neće podržati.
Inače, Stoltenberg je u Briselu najavio kako bi Makedonija trebala postati 30. članica NATO-a.
“Imamo čvrste veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljam proceduru koja se provodi u Skoplju u vezi provođenja ugovora i radujem se što ćemo dočekati 30. zemlju članicu NATO-a kada se završe sve potrebne procedure”, poručio je prvi čovjek NATO-a, prenosi agencija NAP.
Stoltenberg je dodao kako NATO u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine.
“Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu”, zaključio je Stoltenberg.

Zvizdić: Aktivacija MAP-a vodi ka sigurnosti i novim investicijama

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP) predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez i izuzetan poticaj za nastavak reformskih procesa.
“Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran MAP”, kazao je predsjedavajući Zvizić.
Naglasio je da je aktivacija MAP-a pitanje stabilnosti koja vodi ka sigurnosti, novim investicijama i ekonomskom prosperitetu BiH.
Zvizdić je zahvalio članicama NATO saveza koje su prepoznale napore BiH na putu ka NATO integracijama, kao i Predsjedništvu BiH u svim ranijim sazivima koji su uložili napor na donošenju potrebnih odluka i na usvajanju plana odbrane i modernizacije Oružanih snaga. Također, zahvalio je Vijeću ministara BiH, posebno Ministarstvu odbrane BiH i svim članovima OSBiH na aktivnostima koje su rezultirale uknjižbom vojne imovine.