Kina planira zabraniti proizvodnju i prodaju benzinaca i dizelaša

Kina želi da automobili na električni i hibridni pogon do 2025. čine barem petine ukupno prodanih vozila

0
4196
Kina je prošle godine proizvela 28 miliona automobila

Kina, najveće svjetsko tržište automobila, planira zabraniti proizvodnju i prodaju automobila i kombi vozila na benzinski i dizelski pogon.
Zamjenik ministra industrije Xin Goubin kazao je da su započeta ‘relevantna istraživanja’, ali da još nije odlučeno kada će zabrana stupiti na snagu.
“Te mjere će zasigurno donijeti duboke promjene u razvoju naše automobilske industrije”, izjavio je zamjenik ministra kineskoj novinskoj agenciji Xinhua.
Kina je prošle godine proizvela 28 miliona automobila, gotovo trećinu od ukupnog broja na globalnom nivou.
Velika Britanija i Francuska su već objavile planove o zabrani novih automobila s dizelskim i benzinskim motorima do 2040. godine, što predstavlja dio napora za smanjenjem zagađenja i emisija ugljika.
Proizvođač automobila Volvo, koji je u kineskom vlasništvu, objavio je da će od 2019. godine svi njegovi novoproizvedeni automobili imati električni motor. Kineski Geely, vlasnik Volva, do 2025. planira prodati milion električnih automobila.
Ostale globalne automobilske kompanije, uključujući Renault-Nissan, Ford i General Motors, također su posvećene razvoju električnih automobila u Kini.
Kina želi da automobili na električni i hibridni pogon do 2025. čine barem petine ukupno prodanih vozila. Očekuje se da će Peking u novim kvotama za električna vozila koje će stupiti na snagu već iduće godine odrediti da udio električnih i hibridnih automobila u ukupnoj prodaji pojedinih proizvođača mora iznositi minimalno osam posto, da bi 2019. godine taj udio porastao na 10, a 2020. godine na 12 posto.
Te promjene će se također odraziti i na potražnju za naftom u Kini, koja je nakon SAD-a trenutno drugi najveći potrošač tog energenta na svijetu.