Predstavljene uspješne priče učesnika D4DSTARTUPS projekta

0
1316
U Tehnološkom parku Intera u Mostaru predstavljene uspješne priče učesnika D4DSTARTUPS projekta

U prostorijama Tehnološkog parka Intera u Mostaru danas su predstavljene uspješne priče učesnika D4DSTARTUPS projekta, koji je povezao mlade poduzetnike iz BiH, a koji su uz mentorsku pomoć stručnjaka iz dijaspore osmislili inovativna idejna rješenja za pet vodećih bh. kompanija, te na taj način svoje ideje razvili u konkurentne IT startupe.
D4STARTUPS aktivnosti implementiraju se u okviru projekta ‘Dijaspora za razvoj (D4D)’, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH. Cjelokupan proces će se realizirati s lokalnim vlastima i privatnim sektorom u suradnji s dijasporom, a omogućit će otvaranje 400 radnih mjesta, dok će preko 30 kompanija i 150 profesionalaca imati koristi od prijenosa znanja.
“Smatramo da je spona sa bh. dijasporom koja je voljna podijeliti svoja iskustva značajna za razvoj mladih ljudi u BiH. Razmjena iskustva, prijenos znanja, novih tehnologija i društvenog uvezivanja pokazali su se kao ključni faktor za uspješnu realizaciju projekta D4STARTUPS. Ukupna vrijednost D4STARTUPS aktivnosti iznosi 200.000 KM”, kazala je Merima Avdagić, voditeljica projekta ‘Dijaspora za razvoj’.
Dokaz uspješnog povezivanja dijaspore i transfera znanja najbolje se mogao vidjeti danas na završnoj prezentaciji razvijenih projekata, koji su svoj put započeli prijavama u novembru prošle godine, gdje je bilo 80 prijavljenih učesnika koji su dobili osnovnu obuku, a fazu razvoja doživjeli u aprilu 2018., kada je više od 30 mladih iz cijele BiH sudjelovalo na hakatonu, tokom kojeg su razvijena softverska rješenja za stvarne probleme s kojima se suočavaju domaće kompanije u poljoprivredi, turizmu i metalnoj industriji.
Kao rezultat implementiranih aktivnosti, 5 uspostavljenih startupa nastavili su raditi na rješenjima industrijskih izazova sa kojima se suočavaju i globalne kompanije, a koje su im predstavile kompanije u BiH: Feal d.o.o., Lasta Travel d.o.o., Mljekara Pađeni d.o.o., Nobel Corporation d.o.o. i Zalmo d.o.o. U nastavku projekta učestvovalo je 5 najboljih timova: Digiqal, Meta5, Sighter, Systrax i SpotSoftware, kojima je kao početni kapital dodijeljen iznos od 15.000 KM pojedinačno.
Svi timovi imali su na raspolaganju mentore iz dijaspore – vrhunske IT stručnjake koji su stekli svoje iskustvo u inostranstvu.
U narednom periodu slijedi usavršavanje realiziranih rješenja koja su mladi IT stručnjaci kreirali za kompanije, a očekuje se i potpisivanje prvih ugovora.