Mladi u BiH imaju jednu od ključnih uloga u organizaciji festivala EYOF 2019

0
961
Tema radionice bila je volontiranje na predstojećem EYOF 2019,

Da mladi zaista predstavljaju snagu ove zemlje, pokazala je i jučer održana interaktivna pripremna radionica u organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019 (European Youth Olympic Festival – EYOF) i ‘Dijaloga za budućnost’ (Dialogue for the Future – DFF), zajedničkog projekta Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija.
Tema radionice bila je volontiranje na predstojećem EYOF 2019, Evropskom olimpijskom festivalu za mlade sportiste, a održalo se i predstavljanje volontera, koji će igrati jednu od ključnih uloga na samom festivalu.
Radionicu je otvorila Renata Gojak, Zajednička koordinatorica UN projekta, koja je najavila partnerstvo sa EYOF 2019 festivalom, kroz projekat ‘Dijalog za budućnost’. Projekat se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).
“Jedna od najvažnijih stvari EYOF 2019 festivala je promocija mira, suživota, pomirenja i tolerancije. Zbog toga su UN podržale ovaj festival i sve pozitivne poruke koje donosi. Važno je napomenuti da je fokus na mladima, te da smo svi mi tu kako bismo pomogli njihovu promociju i pružili im šansu za bolju budućnost, ali i promovisali njihovu ulogu u društvu. Nadamo se da će ovaj festival biti, u najmanju ruku, uspješan koliko i XIV Zimske olimpijske igre, te da će , baš kao i ’84. godine, iz Sarajeva biti poslane pozitivne poruke”, izjavio je Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO-a.
Mladi volonteri su govorili o svojim očekivanjima od EYOF 2019 festivala, koji se u organizaciji gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo održava od 9. do 16. februara 2019. godine, ističući pritom i koristi članstva u volonterskoj zajednici jednog od najvećih multisportskih događaja u Evropi.
EYOF 2019 predstavlja najznačajniji sportski događaj još od XIV Zimskih olimpijskih igarau Sarajevu. Pored fantastične prilike za mlade ljudekoji će dobiti obuku, te steći iskustvo, ovaj događaj predstavlja i veliku šansu za promociju bh. turizma, posebno zimskog, te svih planina koje se nalaze oko Sarajeva i Istočnog Sarajeva.
Sa prisutnima su, razgovarali o radu Ujedinjenih nacija u BiH GeetaNarayan (Predstavnica UNICEF-a), Siniša Šešum (Šef kancelarije UNESCO-a), Slobodan Tadić (Viši Programski službenik u UNDP-u) i Senahid Godinjak (direktor EYOF 2019). Otkriveno je i to da UN i organizatori podržavaju dogovor o sudjelovanju atletičara tima Specijalne olimpijade BiH u ceremonijalnom, ali i revijalnom takmičarskom dijelu EYOF 2019 sportskog festivala.