Crna Gora: Javni dug na kraju godine 3,2 milijarde eura

0
723
Dug Crne Gore na polugodištu 2021. iznosi 87,39 posto BDP-a

Javni dug Crne Gore će, prema projekcijama Vlade, na kraju ove godine iznositi 3,2 milijarde eura ili oko 70,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštila je generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku u Ministarstvu finansija, Iva Vuković.
“Državni dug će iznositi 3,1 milijardu eura ili 68 odsto BDP-a”, pojasnila je Vuković nakon sjednice Vlade, prenosi RTCG.
Ona je saopštila da će, prema projekcijama Vlade, deficit tekućeg računa na kraju ove godine iznositi 18,1 odsto BDP-a, što je za dva procentna poena više u odnosu na prethodnu.
“Što se tiče javnih finansija, projekcija je da će do kraja godine deficit javnih fiinansija iznositi 135,5 miliona eura ili 2,9 odsto BDP-a. Budžetski deficit će iznositi 173,1 milion eura ili 3,8 odsto BDP-a, dok će lokalna samouprava ostvarivati suficit od 37 miliona eura”, precizirala je Vuković.
Ona je dodala da crnogorsku ekonomiju u prošloj i ovoj godini karakteriše sličan obrazac rasta ekonomije koji je zasnovan na snažnom rastu investicione aktivnosti.
“U prošloj godini investicije su iznosile 1,1 milijardu eura, a prema posljednjim projekcijama Vlade, na kraju ove bi trebalo da iznose blizu 1,5 milijardu eura”, precizirala je Vuković te dodala da su ostvarenim rezultatima ekonomskog rasta doprinijeli odlični prihodi od turizma.
“Podaci za devet mjeseci pukazuju na rast prihoda od turizma od 8,3 odsto, čime je dostignut nivo prihoda od te privredne grane koji je ostvaren za cijeli period prošle godine. Očekujemo da će prihodi od turizma do kraja ove godine premašiti jednu milijardu eura”, saopštila je Vuković.
Ona posebno izdvojila rast industrijske proizvodnje od 24 odsto.