BiH: BDP u trećem kvartalu 2018. porastao 3,2 posto

0
1289
Izvor: Agencija za statistiku BiH

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini u trećem tromjesečju 2018. godine, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, iznosio je 3,2 posto.
Sezonski podešena serija podataka pokazuje rast BDP u trećem tromjesečju 2018. godine od 0,5% u odnosu na prethodno tromjesečje.
Promatrano po područjima klasifikacije djelatnosti u trećem tromjesečju 2018. godine, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala (12,2%) i Proizvodnja i opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (9,1%).
Realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Ostale uslužne djelatnosti (2,4%), podaci su Agencije za statistiku BiH.
Realni rast BDP-a BiH prema rashodnom pristupu, u trećem tromjesečju 2018. godine, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, iznosio je 3,0%.
Promatrano prema kategorijama BDP-a prema rashodnom pristupu u trećem tromjesečju 2018. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, značajan realni rast zabilježen je kod svih kategorija: Potrošnja kućanstava 0,9%, potrošnja države 3,9%, bruto investicije 9,8%, izvoz roba i usluga 5,3% i uvoz roba i usluga 4,2%.