UniCredit u BiH i EBRD potpisali ugovor: 10 miliona eura za mala i srednja preduzeća

0
2261
Ian Brown, Dalibor Ćubela i Gordan Pehar potpisali ugovor EBRD-a i UniCredit banke u BiH

UniCredit u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovore ukupne vrijednosti 10 miliona eura, od kojih će po 5 miliona eura biti realizovano kroz saradnju sa UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka.
EBRD je uz potporu Evropske unije, osigurao sredstva kroz Program podrške konkurentnosti malih i srednjih poduzeća zapadnog Balkana. Program je namijenjen kratkoročnom i dugoročnom finansiranju malih i srednjih poduzeća s ciljem usklađivanja njihovog poslovanja sa zahtjevima i standardima Evropske unije. Ovaj kreditni proizvod EBRD-a je osiguran iz sredstava EU kroz IPA Fond (Instrument pristupne pomoći) u iznosu od 1,5 miliona eura.
Poseban značaj ovog kreditnog proizvoda je što će klijenti po završetku i verifikaciji projekta dobiti bonus u iznosu od 15% vrijednosti kredita.
Ovim kreditnim proizvodima UniCredit u BiH i EBRD prepoznali su važnost i potrebu potpore malih i srednjih poduzeća na putu njihovog razvoja i konkurentnijeg položaja na tržištu, usklađujući svoje poslovanje sa pravilima i regulativom Evropske unije.
“Povećanje konkurentnosti malih lokalnih poduzeća je svakako jedan od najvećih izazova i predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije. Naš okvirni program obezbjeđuje potrebna sredstva za tu svrhu i drago nam je što se UniCredit u BiH pridružio našim naporima”, rekao je Ian Brown, direktor EBRD-a u BiH.
“Zadovoljstvo nam je s našim dugogodišnjim partnerom EBRD-om pokrenuti povoljnu kreditnu liniju za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, koji mogu biti zamajac snažnijeg rasta gospodarstva naše zemlje“, rekao je Dalibor Ćubela, predsjednik Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar.
“UniCredit pruža priliku malim i srednjim preduzećima da, uz pomoć ove kreditne linije, unaprijede svoje poslovanje. Povoljan kredit, uz zagarantovan bonus, idealna su prilika za sve bh. kompanije koje žele da poboljšaju svoju konkurentnost”, rekao je Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka.