SNB zadržao negativne kamatne stope, franak i dalje visoko cijenjen

0
2733
Švicarska centralna banka

Švicarska centralna banka (SNB) zadržala je kamatne stope na depozite po viđenju na minus 0,75 posto, a potvrđen je i ciljani raspon za tromjesečni Libor, od minus 1,25 posto do minus 0,25 posto.
Iz SNB-a su poručili da će ostati aktivni na valutnim tržištima, bude li potrebe, kao i da će razmotriti cjelokupnu situaciju oko franka. Utvrdili su ujedno da je od posljednje redovne sjednice švicarski franak oslabio prema euru a ojačao prema američkom dolaru, prenosi Hina.
Ukupno gledano, takav razvoj situacije pomaže smanjiti, do određene mjere, značajnu precijenjenost franka, mišljenja su u SNB-u.
Dodaju pritom da je franak i dalje ‘visoko cijenjen’ a situacija na deviznim tržištima krhka. U prijašnjim su izvješćima franak smatrali ‘značajno precijenjenim’.
SNB je blago podigao procjene godišnje stope inflacije za ovu i iduću godinu, na 0,4 posto, s ranije procijenjenih 0,3 posto. Za 2019. godinu predviđaju inflaciju od 1,1 posto, također za 0,1 postotni bod višu nego u ranijoj procjeni.
SNB je takođe snizio procjene ekonomskog rasta za ovu godinu, ispod jedan posto, s ranije očekivanih 1,5 posto, obrazlažući to slabim rastom švicarskog BDP-a krajem prošle i početkom ove godine.