Samsung predstavio seriju QLED TV 2019

0
1169
Ključni proizvodi koji su predstavljeni po prvi put uključuju paket od 8K i 4K televizora

Kompanija Samsung Electronics objavila je danas kompletnu liniju QLED televizora za 2019. godinu na Samsungovom evropskom forumu održanom u Kongresnom centru Alfandega Porto u Portugalu.
Najava kompletne linije QLED TV dolazi uoči komercijalnog lansiranja novih proizvoda u maloprodaji širom Evrope idućeg mjeseca.
Samsung evropskom forumu prisustvovalo je više od 2.000 partnera, kupaca i medija iz cijelog regiona. Trodnevni događaj pruža polaznicima priliku za praktično iskustvo sa kompletnom 2019 QLED linijom.
Ključni proizvodi koji su predstavljeni po prvi put uključuju paket od 8K i 4K televizora. 8K uključuje Q950R, u rasponu od 65-inčnih do 98-inčnih ekrana koji je ujedno i najveći. Linija 4K uključuje Q90 i Q85 – jedinstveni model za Evropu, kao i Q80, Q70 i Q60. One se kreću od 43 do 82 inča. Sveukupno, proširena linija QLED 2019 ima više od 20 modela i uključuje više ultra velikih TV modela.
Uključivanje više ultra velikih ekrana u svoju liniju dio je šire strategije kompanije Samsung koja proizilazi iz preusmjeravanja zahtjeva potrošača. Prema globalnom pružatelju poslovnih informacija IHS Markit, tržište za 75-inčne ili veće televizore zabilježilo je 2,1 milion jedinica u 2018. godini i očekuje se da će porasti za 43%, odnosno na 3 miliona jedinica ove godine i na 5,8 miliona jedinica do 2022. godine*.

Oštre slike sa širokim uglom gledanja

Kao dio Samsungove posvećenosti širenju QLED tehnologije, televizori QLED 2019 imaju tehnologiju ‘Ultra Viewing Angle‘, koja restrukturira panele televizora tako da pozadinsko osvetljenje prolazi kroz panel sa svjetlima ravnomjerno na ekranu. Sa ovom tehnologijom, Samsungovi QLED televizori 2019 mogu da pruže oštre slike sa dubljim crnim i širokim uglom gledanja.

Novi QLED 4K modeli kompanije Samsung su sada opremljeni i vlastitim Quantum Processor-om

Osim toga, ovi televizori su ‘Direct-Full-Array‘, odnosno imaju sofisticiraniju kontrolu kontrasta, omogućujući dublje crne slike bez zamagljenih boja**.
Nakon što je usvojen u modelima 8K, novi QLED 4K modeli kompanije Samsung su sada opremljeni i vlastitim Quantum Processor-om, koji omogućuje QLED 4K proizvodima da isporuče bilo koji izvor sadržaja u različitim rezolucijama sa poboljšanom osvjetljenošću, kvalitetom slike i zvukom optimizovanim za svaku scenu.
Svi modeli QLED 2019 televizora će imati HDR10+, premium format za obradu slika. Standard HDR10+ čini svijetle prizore još svjetlijim, a tamne još tamnijim, tako što optimizuju kontrast za svaku scenu, da bi korisnici mogu uživati u slici bogatoj detaljima. Televizori QLED 8K će također podržavati HDMI 2.1 (8K 60P) prijenos, a korisnici QLED 8K će moći da uživaju u visokom kvalitetu slike na streaming uslugama putem AI 8K upscalinga.

Bixby tehnologija

Uz novu Bixby tehnologiju, koju imaju modeli QLED 2019, korisnici će pristupiti sadržaju glasovnim komandama preko Samsung Universal Guide-a, koji im omogućuje da pretražuju sadržaj na osnovu prošlih pregleda i selekcionih rutina.
Da bi korisnicima obezbjedili zabavniju opciju i funkcionalnost otvorene platforme, Samsung Smart TV omogućuje nove iTunes prodavnice filmova i podržavaju Apple AirPlay. 2. Sa ovim aplikacijama korisnici će moći pristupiti postojećoj iTunes biblioteci i pretraživati iTunes prodavnicu. Uz podršku Apple AirPlay 2, moći će neprekidno uživati u sadržajima sa Apple uređaja direktno na Samsung pametnim televizorima.
Osim toga, Samsung Smart TV 2019 sada rade s Amazonom Alexa i Google pomoćnikom, tako da korisnici mogu uključiti ili isključiti televizor ili kontrolirati glasnoću zvuka putem jednostavne glasovne naredbe.
Kroz režim Ambient Mode, Samsung QLED televizori mogu pružiti korisne dnevne informacije kao što su vremenske prognoze i novinski naslovi ili prikazati sadržaj, uključujući fotografije i slike umjetničkih djela. Osim toga, dostupna je i šira raznolikost tema, što omogućava korisnicima da ukrašavaju svoju unutrašnju atmosferu na osnovu svojih preferencija.
Korisnici također mogu da sinhronizuju svoje ambijentalne ekrane sa muzikom kada ne gledaju aktivno televiziju. Automatski senzor za kontrolu svjetla, montiran na televizoru, obezbjeđuje optimalnu osvjetljenost okoline, smanjujući na taj način potrošnju energije.

Frame i Serif TV sa QLED tehnologijom

Na Evropskom forumu, Samsung je također predstavio ‘Frame‘ i ‘Serif‘ TV koji su sada usvojili QLED ekran.
Sa ‘Art Mode‘ funkcijom koja prikazuje slike i digitalne umjetničke radove na ekranu, Frame TV pretvara prostor korisnika u umjetničku galeriju. Osim toga, podešava svjetlinu i boje sadržaja u skladu sa svojim okruženjem. Frame 2019 također sadrži QLED ekran i pruža vrhunski kvalitet slike kada je u upotrebi, a korisnicima nudi izbor od više od 1.000 umjetničkih dijela za prikaz kada su isključeni.
Serif TV 2019 su dizajnirali Ronan i Erwan Bouroullec sa naglaskom na estetiku, a sada dolazi u 43, 49 i 55 inča, zamjenjujući postojeće modele od 24 do 40 inča. Samsung 2019 Frame i Serif TV će biti lansirani istovremeno na evropsko, korejsko i američko tržište u aprilu ove godine.
____________
* Izvor: IHS Markit, Tehnološka grupa, TV Tracker Market Tracker, Q3 2018.
** Specifikacija proizvoda može varirati zavisno o modelu.