Ukrajinski MHP i zvanično preuzima Peutninu Ptuj

0
1666
MHP objavio uslove kupovine većinskog paketa akcija Perutnine Ptuj

MHP SE, vodeća ukrajinska poljoprivredno-industrijska grupacija, okončala je dogovor o kupovini slovenske Perutnine Ptuj, najvećeg i najznačajnijeg proizvođača živinskog mesa imesnihprerađevina u Jugoistočnoj Evropi. Time je MHP grupa danas postal najveći akcionar Perutnine Ptuj sa kontrolom nad 90 posto akcija.
Četiri dana nakon što je proces akvizicije dobio odobrenje, došlo je do promjena u sastavu rukovodstva kompanije Perutnine Ptuj. Sve izmjene, kao i biografije novih članova UO objavljene su na sajtu Perutnine Ptuj.
Ovo je prvo preuzimanje ove vrste u Evropi za MHP grupu, a trenutno su u razmatranju i druga partnerstva i dalje globalno širenje. Konačna kupovna cijena će zavisiti od rezultata revizije poslovanja Perutnine Ptuj za period do 31. decembra 2018. godine.
Nakon dogovorenog preuzimanja,MHP grupa se obavezala da će unapređivati i održavati najviše tržišne i međunarodne standarde kvalitete, da će obezbjediti sva postojeća radna mjesta i otvoriti nova, te da će proširiti proizvodnju, doprinjeti razvoju proizvoda i prepoznatljivosti brendova.
“Drago nam je da privodimo kraju ovaj proces i ostvarujemo svoje ambiciozne planove koji će donijeti direktnu korist zaposlenima, farmerima, lokalnim zajednicama u kojima posluje Perutnina Ptuj, kao i široj regionalnoj industriji Sigurni smo u uspješnu budućnost Perutnine Ptuj na osnovu našeg partnerstva. Spajanjem iskustva i znanja dvije kompanije i investicijama u nove pogone i tehnologiju, uvjereni smo da možemo dodatno da razvijemo proizvodnju, ojačamo saradnju s lokalnim partnerima i povećamo prodaju proizvoda Perutnine Ptuj“, izjavio je direktor MHP-a, Yuriy Kosiuk.
On je dodao da ovo partnerstvo dodatno potvrđuje MHP kao najbrže rastućeg evropskog proizvođača živinskog mesa i predstavlja veliki strateški korak u jačanju pozicije kompanije na globalnom nivou.

Yuriy Kosiuk i Enver Šišić: Perutnina Ptuj dobija novog strateškog vlasnika – MHP

“Od ulaska u ovu prehrambenu kompaniju u Sloveniji 2015. godine, SIJ grupa je osigurala stabilno vlasništvo i finansije, dobru menadžersku praksu i sveukupno uspješno poslovanje. S obzirom na naša dugoročna ulaganja u metalurgiju kao primarnu djelatnost SIJ grupe, željeli smo da pronađemo strateškog partnera za Perutninu Ptuj koji će zadržati poslovni model, obezbijediti radna mjesta i dalji razvoj. Na osnovu poslovnog plana smo 2018. godine značajnu pažnju posvetili potrazi za dugoročnim partneromza Perutninu Ptuj. Zadovoljni smo što će, nakon uspješno završenog preuzimanja, Perutnina Ptuj dobiti novog strateškog vlasnika iz sopstvene industrije, i to MHP – jednu od vodećih međunarodnih poljoprivredno-industrijskih grupacija“, izjavio je Andrey Zubitskiy, predsjednik UO SIJ grupe.
Enver Šišić, direktor Perutnine Ptuj istakao je da vjeruje da će akvizicijom kompanije od strane MHP grupe Perutnina Ptuj konačno otključati akumulirani potencijal.
Podsjetimo, kompanija MHP nedavno je najavila da nakon akvizicije slovenske Perutnine Ptuj u idućih pet godina planira u tu kompaniju uložiti 200 miliona eura kako bi dostigli najviše evropske standarde i osigurali da potrošači u Sloveniji i regiji dobivaju najkvalitetnije proizvode.