Na Prenju i Čvrsnici bit će izgrađen najveći broj bivaka

Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta ‘BH Bivak’ s Planinarskim savezom BiH

0
1487
Isaković uručio zahvalnicu ministrici Đapo

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas s predsjednikom Planinarskog saveza FBiH Zehrudinom Isakovićem ugovor o sufinansiranju projekta ‘BH Bivak’. Riječ je o jednom od četiri projekta koji su od značaja za turistički razvoj Federacije BiH.
“Ovo sufinansiranje omogućit će Planinarskom savezu FBiH da izgradi mrežu sigurnih skloništa – bivaka za posjetitelje kako bi boravak na bh. planinama učinili ne samo lijepim nego sigurnim i ugodnim. Cilj je izgradnjom bivaka podsticati razvoj ekološki prihvatljivog planinskog turizma, pa će i objekti biti građeni ekološki prihvatljivim materijalima. Izgradnjom dodatnih bivaka bit će povećani turistički kapaciteti, omogućen siguran boravak na planini, a privući će veći broj turista, kako domaćih tako i stranih, koji će u sinergiji sa ostalim turističkim potencijalima, lokalnoj zajednici dati očekivane pozitivne ekonomske efekte”, izjavila je ministrica Đapo.
Isaković je kazao da na planinama u BiH trenutno nema dovoljno smještajnog kapaciteta za potrebe planinara, ali i sve većeg broja ostalih turista i posjetitelja. Izgradnjom bivaka planinarska infrstruktura će biti podignuta na znatno viši nivo, a samim tim i spremnost da prihvati veći broj ljubitelja eko-turizma.
Najveći nedostatak smještajnih kapaciteta u ekstremnim planinskim uvjetima uočen je na planinama Prenju i Čvrsnici, gdje će biti lociran i izgrađen najveći broj bivaka.
Bit će postavljeni na teško pristupačnim lokacijama i predstavljat će strateški bitna mjesta za planinare, alpiniste i gorske spasioce. Posebno je važno istaći da će oni u budućnosti biti korišteni kao kontrolne stanice gorske službe spašavanja i osmatračka mjesta radi uočavanja požara.
Na kraju, Isaković je, po odluci Upravnog odbora Planinarskog saveza, federalnoj ministrici uručio zahvalnicu i medalju za partnera godine. Izrazio je uzahvalnost na njenom angažmanu kako bi sportski turizam bio prepoznat u FBiH, ali i u svijetu i kako bi bio omogućen siguran i ugodan boravak na najvećem bh. turističkom potencijalu, planinama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.