Otvaranje centra za reciklažu otpadnih frižidera u BiH smanjio bi troškove izvoza

0
1341
Ministrica Đapo s predstavnicima kompanija za upravljanje električnim i elektronskim otpadom

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak s predstavnicima ZEOS eko-sistem d.o.o., prvim operaterom sistema za električni i elektronski otpad u FBiH, i društva KEMIS BH d.o.o. Lukavac, kompanijom s višegodišnjim iskustvom u upravljanju opasnim otpadom u BiH.
Razgovarano je o mogućnostima otvaranja centra za reciklažu otpadnih frižidera u BiH, što bi smanjilo enormne troškove izvoza, a ujedno bi bila otvorena nova radna mjesta.
Đapo je istakla važnost reciklaže i pokretanja takozvanih ‘zelenih poslova’, jer mogu biti dodatni izvor zarade, čak i osnovni, mnogim nezaposlenim osobama u BiH.
Također je bilo riječi o prijedlogu za uspostavljanje pilot projekta – mreže odvojenog sakupljanja otpada u Kantonu Sarajevo za koji bi Ministrastvo okoliša ovog kantona trebalo aplicirati i dobiti donaciju Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije (CMSR). Ministrica Đapo obećala je da će pružiti svu potrebnu pomoć za realizaciju ovog projekta u koji će biti uključeno i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.