Kineski Camel Group uložit će 30 miliona eura u Rimac Automobile i Greyp Bikes

0
1519
Mate Rimac i Liu Changlai

Kineska kompanija Camel Group, najveći azijski proizvođač baterija, odlučio je uložiti ukupno 30 miliona eura u Rimac Automobile i sestrinsku kompaniju Greyp Bikes.
Investicija će biti podijeljena tako da će većina otići u proizvodnju automobila i povezanih tehnologija, dok će za razvoj i proizvodnju električnih bicikala biti odvojeno 3 miliona eura. Najveća je ovo strana pojedinačna investicija u neki hrvatski tehnološki projekt ikada, prenosi Bug.hr.
Rimčeve će kompanije iskoristiti ovu investiciju za lansiranje novih proizvoda, povećanje proizvodnih kapaciteta te globalno širenje.
“Dva ključna područja razvoja su izgradnja novog naprednog proizvodnog pogona za proizvodnu naših tehnologija i lansiranje nove generacije električnog superautomobila kojeg ćemo svijetu predstaviti sljedeće godine”, izjavio je Mate Rimac.
“Za vrijeme brojnih posjeta Hrvatskoj i detaljnog pregleda poslovanja ostali smo impresionirani dubokom vertikalnom integracijom u Rimcu, razvojem i proizvodnjom svih ključnih dijelova vozila pod istim krovom. Također nas je impresioniralo što je ova mlada kompanija u tako konzervativnoj industriji kao što je automobilska zadobila povjerenje nekih od najvećih i najprestižnijih proizvođača”, rekao je Liu Changlai, CEO Camel Groupa.
Camel Group inače zapošljava oko šest hiljada ljudi a prošlogodišnji prihodi iznosili su im 1,1 milijardu američkih dolara.