Evropska unija uvodi novi sistem označavanja automobilskih guma

0
1021
Oznake na gumama biće uočljivije, a sadržavat će i informacije o profilu za vožnju po snijegu i ledu

Ministri zaštite okoliša zemalja članica Evropske unije usuglasili su stajalište o novom označavanju automobiliskih guma, kako bi potrošači imali bolje informacije o sigurnosti i energetskoj učinkovitosti guma koje kupuju.
“Preko 20 posto emisije ugljičnog dioksida dolazi iz prometa, a materijali od kojih se guma radi i njihova kvaliteta mogu utjecati i do pet posto na potrošnju goriva”, rekao je hrvatski ministar za zaštitu okoliša i energetiku Tomislav Ćorić, prenosi Hina.
Cilj novog označavanja guma jeste smanjiti emisije stakleničkih plinova i buku te povećati sigurnost na cestama. Potrošači će s novim označavanjem biti bolje upoznati s energetskom učinkovitošću, bukom i sigurnosnim značajkama guma koje kupuju.
Oznake će biti vidljivije, a sadržavat će i informacije o profilu za vožnju po snijegu i ledu. Nova uredba odnosit će se po prvi put i na gume za kamione i autobuse.
Preostaje još da Evropski parlament usuglasi svoje stajalište i onda mogu početi pregovori o konačnom tekstu uredbe koja će se primjenjivati u zemljama EU.