Izložba turskog streličarstva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

0
2417
Faze izrade tradicionalnog turskog luka

Fondacija streličarstva Republike Turske u saradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine organizira Izložbu turskog streličarstva. Svečana ceremonija otvaranja Izložbe turskog streličarstva održat će se u subotu, 23. septembra 2017. sa početkom u 14 sati u Zemaljskom muzeju BiH (Zmaja od Bosne 3, Sarajevo).
Na svečanoj ceremoniji otvorenja Izložbe turskog streličarsva prisutnima će se obratiti Hakan Çavuşoğlu, zamjenik premijera Republike Turske i Haydar Ali Yıldız, predsjednik Fondacije streličarstva Republike Turske.
Tokom izložbe javnosti će biti predstavljeni originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu. Izložba u Sarajevu je prva ove vrste koja se organizuje izvan granica Turske.
Na izložbi će biti predstavljeni lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja ide uz streličarstvo seldžučkog i osmanskog perioda. Na izložbi će, pored eksponata, biti predstavljene slike i video uradci vezani za streličarstvo.
Održavanje izložbe u BiH ima i dodatnu simboliku, jer je Miralem Ahmed-aga, jedan od naboljih streličara u historiji osmanske Turske porijeklom sa ovih prostora.
İzložba turskog streličarstva u BiH se organizira zahvaljujući velikom zalaganju predsjednika Fondacije streličarstva Republike Turske Haydar Ali Yıldızu, kuratoru Mehmet Lütfi Şenu i direktoru Zemaljskog muzeja u Sarajevu, gospodinu Mirsadu Sijariću, dok je koordinacija cijelog projekta djelo Mehmeta Erdoğana.
Izložba turskog streličarstva će biti postavljena od 23. septembra do 15. oktobra 2017. godine. Posjetitelji mogu pogledati izložbu u okviru posjete Zemaljskom muzeju u Sarajevu.