UNWTO: Svijetom u 2018. putovalo 1,4 milijarde turista, Evropa najprivlačnija

0
1072
Lanjski rast od šest posto turista potaknut je snažnim rezultatima u južnoj Evropi i Mediteranu

Evropa je i u 2018. godini zadržala prvo mjesto po turističkim dolascima među svim svjetskim regijama, s ukupno oko 50 posto svih međunarodnih dolazaka.
Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Evropu je lani posjetilo 713 miliona turista, što je šest posto više nego 2017. godine. Taj rast u Evropi je, kako navode iz UNWTO, potaknut snažnim rezultatima u južnoj i mediteranskoj Evropi, gdje je porast dolazaka turista bio sedam posto, dok je u srednju i istočnu te zapadnu Evropu stiglo po šest posto više stranih turista. Nešto slabiji rezultat bio je u sjevernoj Evropi.
Inače, svijetom je u 2018. putovalo šest posto više turista nego u 2017. ili njih 1,4 milijarde, podaci su UNWTO-a, koja i za 2019. u svijetu predviđa porast dolazaka turista do četiri posto. Predviđanja rasta međunarodnih turističkih dolazaka UNWTO temelji većim dijelom na stabilnosti cijena goriva, što pridonosi i jačanju zračne povezanosti u mnogim destinacijama, prenosi Poslovni dnevnik.
Uz to, u UNWTO-u ove godine vjeruju da će i kod potražnje doći do određene konsolidacije, pa će se potrošači više usmjeriti na putovanja gdje nisu do sada bili, na ona zbog zdravlja (hodanje, wellness i sportski turizam), kao i da će biti više putovanja kao posljedica demografskih promjena.
U izvještajima i preporukama za ovu godinu, UNWTO dodatno upozorava i na problem prekomjernog turizma ili ‘overtourisma’, o čemu je bilo dosta riječi i na panelima tokom prošlotjedne najveće svjetske turističke berze ITB u Berlinu.