Softverska industrija može BiH donijeti 2,8 milijardi KM godišnjih prihoda

0
1014
Dalipagić na otvaranju konferencije 'Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva'

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković otvorili su danas u Sarajevu konferenciju ‘Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva’ koja se održava u organizaciji VTKBiH i kompanije GlobalGPS BH.
Dalipagić je istakao da uporedo s ubrzanim tehnološkim napretkom, informacijsko-komunikacijske tehnologije ulaze u svaki segment naših života.
“Pojavom tzv. 4. industrijske revolucije koja nam je donijela napredak u mnogim područjima, poput genetike, umjetne inteligencije, nanotehnologije ili biotehnologije, ubrzan je i razvoj digitalnih tehnologija“, rekao je Dalipagić.
Cilj konferencije je upoznavanje bh. društva s pojmom digitalizacije kao generatorom razvoja domaćeg gospodarstva i stvaranjem boljeg okruženja za investicije u nove visokotehnološke projekte.
“Vanjskotrgovinska komora smatra da Bosna i Hercegovina ima potencijal usmjeriti društvenu energiju na cilj obrazovanja 25.000 softverskih inženjera čime bi softverska industrija u BiH sa godišnjim prilivom od 2,8 milijardi KM prihoda postala najjača bh. industrija i generator razvoja cijele države. Vrijeme u kojem živimo optočeno je softverskim rješenjima, digitalizacijom industrijskih procesa i rapidnim razvojem umjetne inteligencije. Sve zajedno zahtijeva i sofisticiran pristup cyber sigurnosti, legisliranju svih procesa i protokola korištenja suvremenih tehnologija, jer u protivnom ulazimo u dimenziju ranjivosti i njihove zloupotrebe”, istakao je dopredsjednik VTKBiH Vuković.
Konferencija će trajati do 20. marta i pokušati napraviti presjek stanja u BiH kada je u pitanju digitalizacija i iskorištenostbh. IKT industrije te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu.