Završena NetWork 9 konferencija u Neumu: U fokusu vještačka inteligencija, sigurnost i digitalna transformacija

0
1362
Neum će na NetWork konferenciji okupiti najuticajnije bh. i regionalne IT stručnjake (Foto: Arhiv)

Na uspješno završenoj NetWork 9 konferenciji u Neumu prezentirane su najnovije informacije iz svijeta razvoja vještačke inteligencije i drugih IT tehnologija.
U 80 predavanja raspoređenih tokom tri dana konferencije (27-29. mart), učesnici su imali priliku da slušaju o najvećim dostignućima koja pokreću globalne ekonomije i društva. Na Business Dayu podijeljena su iskustva nekih od vodećih bh. kompanija, te su održane zanimljive radionice namijenjene IT stručnjacima. Učesnici su također imali priliku uživati u produktivnoj panel diskusiji u organizaciji kompanije Mistral Technologies o tome šta je aktuelno u DevOps svijetu uz učešće predavača sa NetWork 9 konferencije.
Ženama u IT sektoru je ove godine posvećena posebna pažnja i predstavljene su istaknute i uspješne stručnjakinje koje dolaze iz lokalnih i regionalnih kompanija. U sklopu trećeg dana je prezentiran i projekt IT Girls podržan od strane UNICEF-a, koji se u BiH zalaže za rodnu ravnopravnost žena u IT-u.
NetWork 9 konferencija je na jednom mjestu okupila 1100 ljudi iz sfera informacionih tehnologija, biznisa, akademske zajednice i javnih institucija koji su iskoristili priliku za poslovne susrete i razmjenu znanja.
Ocjenu NetWork 9 konferencije je dao Enis Šahinović iz Microsofta, zadužen za program ovogodišnje konferencije.
“NetWork konferencija je i ove godine zabilježila rast broja učesnika i predavača, no bitnije od toga je svakako iskazano zadovoljstvo svih učesnika konferencije ponuđenim sadržajem i prilikom za ostvarivanje poslovnih susreta sa lokalnim partnerima, IT stručnjacima i predstavnicima nekih od najvećih bh. kompanija. Sa programom, odnosno temama NetWork konferencije kao što su vještačka inteligencija i poboljšanje sigurnosti IT infrastrukture, identiteta i podataka, svake godine ukazujemo na globalne trendove i rješenja koja se mogu primijeniti u javnom i komercijalnom sektoru, sa željom da se već do naredne godine neka od predstavljenih rješenja implementiraju i u BiH. Digitalna transformacija kao pojam ne znači ništa ako je ne prati uvođenje digitalnih identiteta građana i pravnih lica, e-potpisa, certifikata ili e-pečata, uz razmjenu podataka među institucijama, a što je uz postojanje dobre volje i svijesti za potrebom implementacije takvih rješenja moguće realizovati uz podršku dostupnih tehnoloških rješanja i Microsoft partnera“, rekao je Šahinović.
Izjava direktora sadržaja devete NetWork konferencije je ujedno i zaključak sa kojim su se složile sve kompanije koje su podržale ovaj događaj, a to je potreba da se u Bosni i Hercegovini uhvati korak sa digitalnom transformacijom tržišta i društva i pokaže da ova zemlja posjeduje stručnjake koji su to sposobni sprovesti.
Sve informacije o NetWork 9 konferenciji koja se održala pod sloganom ‘Connecting the Dots’ dostupne su na zvaničnoj web stranici konferencije www.networkkonferencija.ba.