Google i HTC najavili 1,1 milijardu dolara vrijedan sporazum o saradnji

Dio HTC zaposlenika, od kojih su mnogi već radili na Pixel pametnim telefonima prelaze u Google koji će dobiti pravo na korištenje HTC IP putem neekskluzivnog ugovora o licenciranju

0
1573
Postignut sporazum kompanije Google i HTC korporacije

Google i HTC korporacija saopćili su da je danas postignut konačan sporazum, prema kojem određeni broj HTC zaposlenika, od kojih mnogi već rade sa Googleom na razvoju Pixel pametnih telefona prelazi u Google.
Google će kompaniji HTC isplatiti 1,1 milijardu dolara u gotovini. Osim toga, Google će dobiti neekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo (IP).
Sporazum je potvrda desetogodišnjeg strateškog partnerstva između HTC-a i Googlea na razvoju premium pametnih telefona. Ovaj sporazum podrazumijeva i HTC-ov nastavak strategije brendiranja pametnih telefona, omogućavajući uravnoteženiji portfolio proizvoda, veću operativnu učinkovitost i finansijsku fleksibilnost.
HTC će i dalje imati najbolje inžinjere i stručnjake, koji nakon uspješnog lansiranja modela HTC U11 već rade na sljedećem flagship mobilnom telefonu. HTC će također nastaviti s razvojem ekosistema virtualne stvarnosti kako bi proširio svoj VIVE segment, istodobno ulažući u ostale tehnologije sljedeće generacije, uključujući razvoj proizvoda povezanih putem Interneta, (Internet of Things), proširenu stvarnost (AR) i umjetnu inteligenciju (AI).
Za Google, ovaj sporazum dodatno pojačava predanost pametnim telefonima i investicija za daljni razvoj hardverskog poslovanja kompanije. Osim iskusnog tima stručnjaka, Google će dodatno imati pristup HTC-ovom intelektualnom vlasništvu u razvoju pametnih telefona linije Pixel. Dodatno, ovaj sporazum također predstavlja značajnu investiciju Googlea u Tajvan, kao ključnom inovacijskom i tehnološkom središtu.
Očekuje se da će transakcija, koja je podložna regulatornim odobrenjima, biti finalizirana početkom 2018. godine.