ASA Finance dobilo zeleno svjetlo za preuzimanje Vakufske banke

0
2394
ASA Finance preuzima većinski paket dionica u Vakufskoj banci Sarajevo

Nakon što je nedavno privredno društvo ASA Finance, članice ASA Prevent grupacije, preuzela 9,1 posto vlasničkog udjela koje je kompanija Badeco Adria d.d. Sarajevo (bivša Fabrika duhana Sarajevo) imala u Privrednoj banci Sarajevo, ASA Finance preuzima i većinski paket dionica u Vakufskoj banci d.d. Sarajevo.
Naime, Konkurencijsko vrijeće Bosne i Hercegovine je na svojoj posljednoj sjednici donijelo rješenje kojim se na području Federacije BiH odobrava privrednom subjektu ASA Finance d.d. Sarajevo preuzimanje većinskog paketa dionica u Vakufskoj banci Sarajevo.
Prema podacima Registra vrijednosnih papira FBiH, većinski vlasnik Vakufske banke Sarajevo je kompanija Badeco Adria sa 73,2 posto dionica, dok Mahmal Investment Co. Limited ima oko 7,3 posto udjela, Hifa Oil Tešanj oko 3,5 posto udjela…
Očigledno, kompanija Badeco Adria (ex-FDS) odlučila je izaći iz bankarskog biznisa nakon višegodišnjeg prisustva u ovom finansijskom sektoru. Ove promjene uslijedile su nakon što su FDS preuzeli strani investitori (CID Adriatic Investments GmbH i British American Tobacco) te njenog unutrašnjeg razdvajanja. Duhanski biznis je prenesen na novoosnovanu firmu FDS, a ostatak holdinga je promijenio ime u Badeco Adria.
S druge strane, ASA Prevent (preko svoje finansijske divizije ASA Finance) očigledno ima ambicije u stvaranju snažnije i konkurentnije banke u BiH nego što je trenutno. Podsjetimo, sadašnja ASA banka nastala je transformacijom Moja banke Sarajevo koja je prije 2,5 godine preuzela zeničku Investiciono-komercijalnu banka (IKB), što je bila jedna u nizu aktivnosti na ukrupnjavanju ove banke sa domaćim kapitalom.