Parlament FBiH: Usvojeni nacrti zakona o porezu na dohodak i doprinosima

0
1227
Dom naroda Federacije BiH usvojio novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (Foto: Arhiv)

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas su usvajanjem Nacrta zakona o porezu na dohodak i Nacrta zakona o doprinosima okončali sjednicu koja je prekinuta 6. jula zbog nedostatka kvoruma.
Novim zakonom o doprinosima namjeravaju se pojednostaviti obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje finansijske discipline. Rješenjima u novom zakonu o porezu na dohodak želi se smanjiti poreski teret na niska primanja, a povećati na visoka primanja.
Propisano je uvođenje progresivnog oporezivanja kod ovog dohotka kroz dvije stope, 10 posto na mjesečni dohodak do 1.500 KM, i 20 posto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1.500 KM, dok neoporezivi dio iznosi 700 KM.
Federalna ministrica finansija Jelka Milićević istakla je da su ti zakoni ranije odobreni u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH te da sada slijedi javna rasprava od 60 dana o ovim zakonima.
“Opredijelili smo se da podržimo stopu od 33 posto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi. Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu 41,5 posto. Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres”, kaže Jelka Milićević.
Ona je dodala da se rješenjima u novom zakonu o porezu na dohodak želi smanjiti porezni teret na niska primanja, a povećati na visoka primanja.