Potpisan regionalni sporazum: Od 1. jula cijene roaminga biće niže 27%

0
1245
U okviru Digitalnog samita u Beogradu potpisan regionalni sporazum o smanjenju cijena roaminga

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić u ime Bosne i Hercegovine potpisao je u Beogradu, u okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu.
Regionalni sporazum o roamingu će od 1. jula omogućiti znatno niže cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana. Sporazum su, osim Bosne i Hercegovine, potpisali ministri resornih ministarstava Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.
Cijene roaminga će u prvoj fazi, od 1. jula ove godine biti smanjene za 27%, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje roaminga za Zapadni Balkan. Cijena roaminga sa Albanijom bit će umanjena čak za 85%, budući da Albanija do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.
Tokom dva dana trajanja Samita u Palati Srbija, razgovarat će se o razvitku digitalnih vještina, regionalnoj saradnji u oblasti razvoja identifikacijskih i sigurnosnih šema, procesima digitalizacije društva, privrede, elektroničke uprave, o digitalnoj povezanosti i saradnji na Zapadnom Balkanu, kao i regiona sa Evropom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
U okviru Digitalnog samita organiziran je i ministarski panel, na kojem su ministri razgovarali o putu Zapadnog Balkana u oblasti digitalizacije i implementacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan.