Građani BiH uskoro će u Makedoniju moći ulaziti i s ličnom kartom

0
1061
Oliver Spasovski i Dragan Mektić

U službenoj posjeti Sarajevu boravi ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski koji se danas susreo sa
ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem. Održan je radni sastanak, a najavljeno je potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima BiH da u Makedoniju putuju samo s ličnom kartom i obrnuto, piše agencija Patria.
“BiH i Makedonija su dio zajedničkih projekata iz oblasti sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Mi s Makedonijom imamo dobru saradnju, potpisali smo sve bilateralne sporazume i danas smo govorili da tu saradnju spustimo na niži nivo policijskih eksperata u konkretnom rješavanju problema. Mi ćemo u Makedoniju poslati naše eksperte, a iz Makedonije će dolaziti u BiH, to se naročito odnosi na centre za obuku. Mi se nalazimo na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti, iako smo tranzitna zemlja imamo te izazove”, kazao je ministar Mektić.
Makedonski ministar Spasovski kazao je da je sigurnost najvažniji segment svakog društa te je zbog toga bitno da imamo najbolju saradnju.
“Nedavno smo potpisali sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, a uskoro ćemo potpisati ugovor koji će građanima BiH omogućiti da u Makedoniju putuju samo s ličnom kartom i obratno”, kazao je Spasovski.