PwC: Kina će do 2050. postati najrazvijenija zemlja svijeta

0
4430
Prema predviđanjima PWC-a Kina će za 33 godine biti najrazvijenija zemlja svijeta

Kompanija PricewaterhouseCoopers (PwC), koja se bavi istraživanjem ekonomskog rasta i razvoja, napravila je analizu i prognozu ekonomskog stanja u svijetu do 2050. godine, piše agencija Patria (NAP).
PwC je na osnovu makroekonomskih pokazatelja, produktivnosti, standarda, razvoja medicine i tehnologije sačinio listu najrazvijenijih zemalja do 2050. Prema predviđanjima ove kompanije Kina će za 33 godine biti najrazvijenija zemlja svijeta, dok će najveći napredak napraviti Indija, Indonezija, Brazil, Meksiko…
Današnje ekonomske velesile poput Njemačke i Japana doživjet će veliki pad, kao i Amerika, koja će s današnjeg prvog mjesta u svijetu pasti na treće.
Zanimljivo je, da će prema ovoj prognozi, ispred Njemačke i Japana, biti Indonezija, Brazil, Rusija i Meksiko.
Ako se ostvare prognoze PwC-a, među 32 najrazvijenije zemlje svijeta 2050. godine neće biti nijedne skandinavske zemlje, zatim Švicarske, Novog Zelanda, Austrije, Belgije, Luksemburga, dok će Holandija biti tek na 32. mjestu.
Glavni razlog za ekonomski pad današnjih velikih sila krije se u izmještanju velikih kompanija u zemlje s jeftinom radnom snagom, pa će iz tog razloga najveći razvoj doživjeti azijske zemlje poput Bangladeša, Vijetnama, Filipina, Irana, Pakistana, Indonezije i Indije.