Hadžiselimović o Samitu 100 u Skoplju: Promocija regiona kao mjesta gdje treba ulagati

Samit 100 održat će se u Skoplju, 16. i 17. oktobra, a okupit će vodeće predstavnike biznisa i politike iz regiona. Centralna tema ove godine posvećena je povezivanju, sa akcentom na transportu

0
1246
Eldin Hadžiselimović, član Upravnog odbora Samita 100

Čvršće povezivanje zemalja zapadnog Balkana, kako međusobno tako i sa zemljama Evropske unije, jedno je od ključnih inicijativa i tema diplomatskih susreta vezanim za ovaj region, a svoj formalni početak i rad vezuje za Berlinski proces kao međuvladinu inicijativu sa ciljem da revitalizuje multilateralne veze i da poboljša regionalnu saradnju u oblasti infrastrukturnog i ekonomskog razvoja zemalja zapadnog Balkana.
Naslonjena tematski upravo na ovaj proces, u regionu se već šestu godinu zaredom razvija poslovna inicijativa pod nazivom Samit 100 lidera Jugoistočnog regiona. Prošle godine, domaćin regionalnim liderima bilo je Sarajevo, koje je tada pod istim krovom okupilo vodeće privrednike i političare. Neki od tadašnjih zaključaka sa Samita odnosili su se na konkretne prijedloge za razvoj digitalne ekonomije, brendiranje regionalnih prehrambenih proizvoda, usklađivanje regionalnih carinskih postupaka, povezivanje regiona kroz model ekološkog transporta i standardizacije u okviru energetske agende.
Kao prošlogodišnji domaćin i član Upravnog odbora Samita 100, Eldin Hadžiselimović iz ASA Grupe ističe da veliki značaj nosi ova inicijativa i da svojim prisustvom na njoj želi da pruži neophodnu podršku razvoju lokalnog tržišta i promociji Bosne i Hercegovine u regionu i šire.
Upitan o ovogodišnjim očekivanjima, Hadžiselimović ističe da će Samit 100, kao i prethodnih godina, pružiti svojim gostima jasne, konkretne i proaktivne prijedloge kako region dodatno povezati, ali i dodatno međusobno povezati same lidere, u skladu sa svojom ovogodišnjom temom.
“Sinergija kompanija počiva na sinergiji znanja i zato smatram da su ovakve inicijative od ključnog značaja za naš kolektivni razvoj“ ističe Hadžiselimović.
Prema njegovim riječima Samit 100 idealna je prilika za uspješne kompanije da se predstave, međusobno povežu i promovišu svoje proizvodne ili izvozne potencijale istovremeno promovišući i svoju zemlju u društvu vodećih političkih i privrednih predstavnika.
“S obzirom na veliki potencijal koji naš region ima kada je u pitanju obučena radna snaga i uspješni privrednici, drago nam je što smo dio odbora Samita 100, i da sudjelujemo u promociji regiona kao mjesta gdje treba ulagati“, nastavlja Hadžiselimović i dodaje da će razgovarati kako unaprijediti konkurentnost svake države u regionu da bi privukli investitore da koriste sinergiju naših industrija.
Ove godine Samit 100 održat će se u Skoplju, 16. i 17. oktobra, a okupit će vodeće predstavnike biznisa i politike iz čitavog regiona. Kako je centralna tema ove godine posvećena povezivanju, sa akcentom na transportu, specijalna gošća na Samitu bit će i evropska komesarka za transport, Violeta Bulc, a očekuju se tradicionalno i politički lideri regiona kao i brojni predstavnici svih vlada zemalja u regionu.