Bogatstvo milionera u svijetu naraslo na 63.500 milijardi dolara

Sjedinjene Države, Japan, Njemačka i Kina imaju najviše milionera, koji zajedno čine gotovo dvije trećine ukupnog broja milionera u svijetu

0
32767
Broj bankara koji zarađuju milion eura ili više na godišnjem nivou porastao za više od 40 posto

Broj milionera u svijetu porastao je prošle godine za gotovo osam posto, na rekordnih oko 16,5 miliona, a njihovo bogatstvo dosegnulo je ukupno 63.500 milijardi dolara, pokazala je najnovija studija kompanije Cap Gemini.
Ukupno bogatstvo pojedinaca s visokim netom bogatstvom, koje u globalnoj konsultantskoj firmi definiraju imovinom raspoloživom za ulaganja od najmanje milion dolara, ne računajući nekretnine u kojima stanuju, kolekcionarske predmete i potrošna dobra, u 2016. godini uvećano je za 8,2 posto i do 2025. godine moglo bi premašiti 100.000 milijardi dolara.
U prošloj godini milionerima je postalo oko 1,15 miliona ljudi, navodi se u izvještaju Cap Geminija, prenosi Hina.
Sjedinjene Države, Japan, Njemačka i Kina imaju najviše milionera, koji zajedno čine gotovo dvije trećine ukupnog broja milionera na globalnom nivou.
U SAD-u njihov je broj narastao na 4,8 miliona, sa 4,46 miliona, dok je broj milionera u Kini porastao na 1,13 Azijsko-pacifička regija, Evropa i Sjeverna Amerika podjednako su doprinijele porastu ukupnog bogatstva, pri čemu su Rusija, Brazil i Kanada preokrenuli negativni trend i lani pridonijeli njegovu povećanju. Rusija je zabilježila rast i broja milionera i njihovog ukupnog bogatstva za oko 20 posto, čemu je pridonio oporavak na tamošnjem tržištu dionica.
Francuska je pak prestigla Britaniju i ušla među prvih pet po broju milionera, uz pomoć oporavka tamošnjeg nekretninskog sektora, dok je Švedska iz vodećih 25 istisnula Singapur, pogođen padom dionica na tamošnjim tržištima.
Istraživanje finansijske imovine milionera pokazalo je da su 31,3 posto imovine držali u dionicama u drugom tromjesečju 2017. godine, nasuprot 24,8 posto u 2016. godini.
Udio imovine s fiksnim prinosom ostao je nepromijenjen, na 18 posto, dok je u novcu uvećan na 27,3 posto, s 23,5 posto.
Udio alternativnih ulaganja, poput hedge fondova, izvedenica finansijskih proizvoda, stranih valuta, roba i rizičnog kapitala, pao je s 15,7 na 9,7 posto, pokazala je studija. Navodi se i da milioneri u prosjeku ostvaruju 24,3 posto povrata po investicijskim portfeljima kojima u njihovo ime upravljaju specijalizirani menadžeri.