Goldman Sachs: Frankfurt postaje finansijsko sjedište umjesto Londona

0
4567
Banka Goldman Sachs zakupila 10 hiljada kvadrata u neboderu 'Marienturm' koji se gradi u Frankfurtu (Foto: DiePresse.com)

Frankfurt je postao sjedište finansijskih kompanija nakon Brexita, potvrdio je Goldman Sachs nakon potpisivanja zakupa novog uredskog prostora u poslovnom tornju koji je trenutno u izgradnji u Frankfurtu.
Deset hiljada kvadratnih metara koje će zauzeti američka investicijska banka u neboderu ‘Marienturm’ omogućit će rad novih 800 službenika pored već 200 postojećih u Frankfurtu.
Goldman Sachs ranije je objavio namjeru da prebaci 1.000 radnika u njemački grad iz Londona, u reakciji na britansku odluku da napusti Evropsku uniju. Banka je saopćila da će prebaciti skoro polovinu od svojih 6.500 radnika u Londonu u nekoliko ureda širom EU, uključujući Dublin, Pariz i Varšavu.
Goldman Sachs trenutno je još u procesu izgradnje novog evropskog sjedišta u Londonu, ali je zadržao opciju da iznajmi prizemni prostor koji mu na kraju neće biti potreban.
Banka je nekoliko puta tražila od britanskih političara da pregovaraju o višegodišnjem prelaznom periodu kako bi se ublažile ekonomske posljedice britanskog napuštanja Evropske unije.