Frankfurtska berza formira evropsku alternativu londonskom tržištu

Brisel je najavio da će Londonu nakon Brexita uskratiti pravo da i dalje bude sjedište kompanija koje obavljaju usluge kliringa eurskih transakcija

0
2570
Najava evropske alternative londonskom tržištu odnosi se na kliring 'kamatnih swapova'

Operater frankfurtske Deutsche Boerse najavio je formiranje alternativnog tržišta u Evropskoj uniji za pojedine važne finansijske transakcije koje se trenutno obavljaju na londonskom tržištu dionica, nastojeći Londonu preoteti što više poslova nakon Brexita.
Podružnica njemačke kompanije Eurex udružila je snage sa grupom velikih banaka, uključujući Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank i JP Morgan, sa ciljem izgradnje pozicije u segmentu usluga kliringa finansijskih transakcija.
Najava evropske alternative londonskom tržištu odnosi se na kliring ‘kamatnih swapova’ koje kompanije koriste kako bi se zaštitile od promjena u kamatnim stopama, odnosno kako bi s njima špekulirale.
Kliring spada među krupne zalogaje za koje će se boriti London i evropski finansijski centri paralelno pripremama Btritanije za izlazak iz Evropske unije, prenosi Hina.
Brisel je u maju objavio da će Londonu nakon Brexita uskratiti pravo da i dalje bude sjedište kompanija koje obavljaju usluge kliringa eurskih transakcija. Time bi prijestonica Britanije izgubila pristup finansijskim tokovima koji se godišnje mjere u hiljadama milijardi.
Nakon što Britanija u martu 2019. godine izađe iz EU, banke sa sjedištem u Velikoj Britaniji izgubit će i dozvolu za rad u zemljama Evropske unije.