Milion eura bespovratnih sredstava razvojnim projektima u BiH

0
1153
Ceremonija dodjele milion eura bespovratnih sredstava projektima u BiH održava se u okviru EU ProLocal programa

Ceremonija dodjele 1 milion eura grant sredstava za 13 razvojnih projekata u BiH održat će se sutra (18. oktobra) u 12 sati u hotelu ‘Bosna’ u Banja Luci. Ceremonija se održava u okviru EU ProLocal programa, koji finansira Evropska unija i Vlada SR Njemačke.
Odabrani projekti će omogućiti stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja u 20 ciljanih opština, kao dio podrške Evropske unije oporavku bosanskohercegovačke ekonomije.
Bespovratna sredstva su dodijeljena projektima čija provedba povezuje ukupno 40 partnera: općinske/gradske uprave, mala i srednja preduzeća, akademski sektor i razvojne agencije. Projekti doprinose razvoju sektora drvo i metaloprerade, agrobiznisa i turizma, i na taj način doprinose i pozitivnom trendu oporavka poslije poplava i dinamičnijem ekonomskom i društvenom razvoju u BiH.
EU ProLocal program, koji sufinansira EU i njemačka Vlada u iznosu od devet odnosno četiri miliona eura, provodi se u sljedećim opštinama u BiH: Brčko, Derventa, Gračanica, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje, Prnjavor, Prijedor, Zenica, Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši, Srbac, Teslić, Tešanj, Žepče, Konjic, Jablanica i Prozor-Rama. Projekat provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.
EU ProLocal jedna je od tri komponente 19 miliona eura vrijednog EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji podržava mala i srednja preduzeća, nevladine organizacije, kao i lokalni ekomomski i društveni razvoj u BiH.