Balkanska premijera projekta BBC Blue Room na Sarajevo Unlimitedu

0
1685
BBC Blue Room je interaktivna prezentacija multimedijske tehnologije

Zahvaljujući British Councilu, ovogodišnjem Inovacijskom partneru, na drugom po redu regionalnom forumu inovacija ‘Sarajevo Unlimited’ (2.-4. novembar), posjetioci će biti u mogućnosti da steknu jasniji uvid u budućnost broadcasting prezentovanu kroz BBC-jev revolucionarni projekt Blue Room, koji će u Sarajevu imati premijeru za balkansko tržište.
BBC Blue Room je interaktivna prezentacija multimedijske tehnologije koja prikazuje nove i uzbudljive načine na koje gledaoci prate i stvaraju sadržaj kao i tehnološke uređaje budućnosti koji se koriste u ovu svrhu. Prezentacija BBC-jevog Blue Rooma tokom konferencije u Sarajevu biće sjajna prilika za sve posjetioce da se upoznaju sa svjetskim trendovima, te BBC-jevom vizijom budućnosti kreiranja, distribuiranja i praćenja medijskog sadržaja.
Tokom predstavljanja projekta, biće prezentovane i najnovije ideje britanskog javnog servisa, kao što je BBC Taster, a biće i pokrenute diskusije na temu virtuelne i proširene stvarnosti u službi broadcastinga. Projekat Blue Room će predstaviti Lindsey Suter, stručnjak u oblasti korištenja tehnoloških uređaja za potpunije korisničko iskustvo, koja je provela posljednje četiri godine istražujući uređaje, servise i ključne trendove u oblasti tehnologije i njihov uticaj na broadcasting industriju.
Osim Blue Rooma, BBC je pripremio i predavanje na glavnoj bini, 4. novembra, koje će održati Ian Forrester, senior producent ove medijske kuće. Ian Forrester se trenutno bavi istraživanjem storytellinga i oblastima budućeg pripovjedanja uz razvijanje Perceptive Media tehnologije.
Uz pomoć PlayUK, platforme British Councila za podršku i razvoj audio-vizuelnog sektora, na Sarajevo Unlimited forumu, organizovane su i dvodnevne radionice za izabrane polaznike iz kreativnih industrija i ICT sektora, koji će biti izloženi svijetu OBM (Object-Based Media).