Qatar Airways od danas leti na relaciji Sarajevo-Doha

0
1708
Qatar Airways će sa letovima za Sarajevo početi 1. juna i imat će pet sedmičnih letova

Qatar Airways, jedna od najvećih i najrenomiranijih aviokompanija u svijetu, od danas i zvanično saobraća na relaciji Sarajevo-Doha.
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je oko 11 sati sletio prvi avion Qatar Airwaysa iz Dohe, u kojem je doputovao i izvršni direktor Qatar Airwaysa Abar al Baker i ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović.
Delegaciju iz Dohe na aerodromu u Sarajevu dočekali su i pozdravili ambasador države Katar u BiH, Rashid Mubarak R. A. Al-Kawari, direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu Armin Kajmaković, te gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.
“Nakon uspostavljanja tri direktne avio linije prema glavnim gradovima u Istočnoj Evropi, veoma smo uzbuđeni što smo u našu globalnu mrežu letova uvrstili i Sarajevo kao četvrtu destinaciju. Uvjereni smo da će ova linija koja spaja glavni grad BiH biti popularna jer predstavlja dugoočekivani ulaz, za poslovne, ali i turističke putnike iz naše mreže. Sa četiri sedmična leta, putnici iz Sarajeva, sada su sa samo jednim presjedanjem u našem najmodernijem sjedištu u Dohi povezani sa preko 150 destinacija”, izjavio je Akbar Al Baker.
“Zahvaljujući uvrštavanju u raspored redovnih letova ka Dohi, kao jednom od najvećih avio središta na svijetu, naši putnici sada sa samo jednim presjedanjem, mogu pristupiti skoro bilo kojoj destinaciji na svijetu. Ova avio usluga je posebno važna za naše brojne državljane koji rade u Kataru”, izjavio je direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu Armin Kajmaković.
Sat nakon dolaska, avion Qatar Airwaysa poletjet će iz Sarajeva za Dohu.
Putnike će iz Dohe u Sarajevo i nazad prevoziti avion Airbus A320 koji ima 12 sjedišta u poslovnoj i 132 sjedišta u ekonomskoj klasi. Letovi su predviđeni četiri puta sedmično: utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom, a let će trajati šest sati.
Najniža promotivna cijena putovanje je 609 eura. Najjeftinija povratna karta u regularnoj tarifi na relaciji Sarajevo – Doha – Sarajeva iznosi oko 650 eura u ekonomskoj klasi, dok će najskuplja karta u poslovnoj klasi koštati 3.000 eura.
U posljednja četiri mjeseca, Qatar Airways je dodatno učvrstio svoje već snažne operacije u Istočnoj Evropi, šireći svoju mrežu na Skoplje, Prag i Kijev. Ova aviokompanija je već dugi niz godina prisutna u ključnim gradovima regije, kao što su Beograd, Varšava i Zagreb te vidi potencijal za dalji razvoj na ovom brzorastućem tržištu.
Qatar Airays u 2017. i 2018. godini planira uvesti nove letove u svoju mrežu, ka mnogim uzbudljivim destinacijama, kao što su Kanbera, Australija, Čiang Mai, Tajland, Kardif, Velika Britanija itd.