Rusija: Porinut novi putnički brod sa podvodnim krilima

0
1858
Prototip novog broda je nazvan Gull i koštat će više do šest miliona dolara

Kometa – 120 М je novi putnički hidrogliser koji rade ruski konstruktori. Prototip na slici je nazvan Gull i koštat će više do šest miliona dolara.
Prije nekoliko dana je u brodogradilištu ‘Vimpel’ u Ribinsku (Jaroslavska oblast) svečano porinut morski putnički brod sa podvodnim krilima nove generacije ‘Kometa 120 М’, prenosi lokalni mediji.
Brod razvija brzinu od 35 čvorova, opremljen je savremenim sredstvima za vezu i navigaciju, sistemom ublažavanja ljuljanja i kontrolom krme. Proizvodnja nove ‘Komete’ je pokrenuta 2013. godine.
Planirano je da novi brod saobraća na liniji Sevastopolj – Jalta.
RIA Novosti navode da je, pored ruskih investitora i Grčka ispoljila interes za projekat ‘Kometa’ te da se pregovara sa potencijalnim grčkim naručiocima. Očekuje se da će Atina kupiti četiri ovakva broda u vrijednosti od šest miliona eura.
Pored toga, nedavno je u Nižnjem Novogradu porinut u vodu riječni putnički brod sa podvodnim krilima ‘Valdaj 45Р’. Ovaj brod je predviđen za brzi prevoz putnika po plovnim rijekama brzinom od 65 km/h na rastojanju od 400 kmм, a prima 45 putnika.
Prvi ovakav brod će početi da saobraća 2018. godine. Planirano je da se on koristi za vrijeme Mundijala 2018. za prevoz navijača u Peterburgu.