Regionalnom i ekonomskom saradnjom do konkurentnijeg tržišta i većih investicija

Za ubrzani razvoj, privlačenje investicija i jačanje ekonomije zemalja regiona izuzetno je značajno uvezivanje tržišta uz jačanje regionalne saradnje i stabilnosti, rečeno je danas na Međunarodnoj konferenciji o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja u Sarajevu

0
1165
Osmanović je istakao da Konferencija predstavlja primjer pozitivne prakse i djelovanja u smjeru ekonomskog razvoja regije

Ekonomska saradnja i regionalno povezivanje su prioriteti država u regionu u cilju stvaranja konkurentnog tržišta i zajedničkog učešća u realizaciji mnogih ekonomskih aktivnosti u infrastrukturnim oblastima, u oblastima tržišta energije, kapitala, radne snage, kao i poljoprivrede i turizma. Jedan od značajnijih zajedničkih interesa je i privlačenje stranih investicija, a da bi se to postiglo, potrebno je stvoriti poslovni ambijent i pogodne tržišne uslove na regionalnom nivou, koji će biti prepoznati od strane privrednog sektora i investitora.
Ovo je istakao Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, na otvaranju trodnevne Međunarodne konferencije o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja, koja je danas počela u Sarajevu u prisustvu brojnih zvanica, ambasadora, investitora, predstavnika privrednih i vanjskotrgovinskih komora, berzi, univerziteta, investicijskih fondova, međunarodnih organizacija, kompanija kao i drugih vladinih i nevladinih organizacija.
Osmanović je rekao da ova konferencija predstavlja primjer pozitivne prakse i djelovanja u smjeru ekonomskog razvoja regije, saradnje i povezivanja vladinih, poslovnih, obrazovnih i nevladinih organizacija u ostvarivanju zajedničkih ekonomskih interesa.
U nastavku svog izlaganja Osmanović je rekao da je BiH zemlja sa velikim potencijalom za daljnji održivi ekonomski rast i razvoj ted a ima značajne prirodne resurse i radnu snagu, odnosno ima sve preduslove, neophodne za razvoj dinamične ekonomije.
“Atraktivni sektori za investiranje u BiH, su infrastruktura, proizvodnja električne energije (hidro i termo postrojenja), poljoprivreda, te zatim građevinarstvo, tekstilna i drvna industrija, prerada metala, te proizvodnja hrane i turizam. Sve ove oblasti daju jasnu perspektivu mogućnost ulaganja, a kao jedan od primjera isplativosti ulaganja u BiH predstavlja bankarski sektor, koji je uspješno privatiziran i u koji se dalje investira.Mogućnosti za investiranje su velike, a mnogima još nepoznate, zato ih je neophodno prezentirati upravo u prilikama kao što je današnja Konferencija”, poručio je ministar Osmanović.
Halid Genjac, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, mišljenja je kako je upravo ova konferencija značajan događaj za promociju i realizaciju regionalnih projekata, kao i razmjene informacija analiza za sve ekonomske oblasti u regiji.
“Regionalni Forum za tržište, investicije i statistiku je je inovativna i značajna platforma saradnje, predstavnika vladinog i nevladinog sektora zemalja regiona, međunarodnih institucija i organizacija, predstavnike privatnog sektora i akademske zajednice. Jačanje regionalne saradnje i ubrzani razvoj zemalja regije, uvezivanje tržišta zemalja regije i značaj privlačenja stranih investicija u region predstavljaju teme od izuzetnog značaja za jačanje ekonomije BiH ali i susjednim zemljama”, dodao je Genjac.
Genjac je istakao da statistički pokazatelji potvrđuju pozitivne trendove oporavka i rasta ekonomije BiH i da su takvi trendovi zabilježeni 2015, 2016. i nastavljaju se 2017. godine. On je pomenuo i porast turista za 11 posto u 2016. godini u odnosu na godinu ranije te da je trend rasta broja turista nastavljen i u 2017. godini.
Međunarodna konferencija afirmira mogućnosti regionalnog investiranja, promovira značaj statistike, informacionih tehnologija i razvoja u oblastima industrije, tržišta kapitala, rada, poljoprivrede, energije i turizma. Jedna je od najznačajnijih konferencija u regiji koja podržava saradnju vladinih institucija, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora, akademske zajednice i nevladinih organizacija sa namjerom stvaranja boljeg poslovnog okruženja, razvoja tržišta i konkurentnosti kao i zajedničkog planiranja i realizacije regionalnih projekata.
Konferencija je organizovana u četiri panela: panel tržište, panel investicije, panel statistika i panel istraživanje i razvoj. Panele moderiraju i koordiniraju predstavnici organizacija iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugi.
Prisutnima se obratio i Senad Tafro, predsjednik Upravnog odbora Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja ‘Horizont 2024’ koji je istakao zadovoljstvo činjenicom da je Savez kao inicijator ovog projekta uspio na jednom mjestu okupiti stručnjake iz različitih oblasti kao što su investicije, statistika, razvoj industrije, regionalna trgovinska razmjena, promet kapitala, tržište rada, roba i usluga i drugi ekonomsko-socijalni pokazatelji.
“Ova konferencija značajno doprinosi viziji Saveza, a to je kreiranje platforme putem koje će relevantne institucije, Evropska unija, države regije i investitori razgovarati sa vlastima, građanima, poslovnim subjektima i nevladinim organizacijama u korist i za dobrobit svih građana, poslovnih subjekata i investitora. Svakako, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez partnera Konferencije među kojima su vladine institucije, međunarodne organizacije, privredni subjekti, investicijski fondovi, instituti i univerziteti iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Turske, Austrije, Njemačke kao i drugih država EU“, dodao je Tafro.
Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH je istakla da ova konferencija nije bitna samo za kreatore politika već i za privatni sektor, koji ima važnu ulogu u generisanju i analiziranju podataka.
“Privatni sektor ima ekspertizu, tehnologiju i jako bitno finansije da ulazi u partnerstvo sa vladom i svima vama. Jako je važno da su podaci koje oni generišu uporedivi i konkurentni u nacionalnim sistemima. UN je korisnik podataka, ali isto tako pruža i generiše podatke”, kazala je Sinanoglu.
Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić istakao je da je na tržištu rada u BiH zabilježen porast zaposlenih, navodeći da je u BiH ima 746.178 zaposlenih što je za 8.224 osobe više nego u decembru 2016. ili za 30.175 osoba više nego u decembru 2015. godine. Istovremeno broj nezaposlenih u BiH se smanjio za 29.643 osobe u odnosu na decembar 2016. ili čak za 57.189 osoba u odnosu na decembar 2015. godine.
Administrativna stopa nezaposlenosti se u odnosu na prošlu godinu smanjila za 1,5 posto, a u odnosu od prije dvije godine manja ja za 3,5 posto. Također, anketa o radnoj snazi pokazuju pozitivan trend na tržištu rada. Tako je anketna stopa nezaposlenosti za 2017. godinu manja za 5,1 posto u odnosu na prošlu godinu, te čak 7,2 posto u odnosu na 2015. godinu. Bandić je dodao da je u prvih devet mjeseci ove godine zaposleno ukupno 108.536 osoba sa evidencija nezaposlenih.
U okviru Konferencije, danas će biti održani paneli tržište i statistika, kao i prezentacija odabranih projekata i istraživačkih radova iz ekonomsko-socijalnih oblasti.
Za sutra su planirani panel investicije, panel istraživanje i razvoj kao i druga serija prezentacija odabranih projekata i istraživačkih radova.
Trećeg dana planirana je radionica: Kreiranje projekata za konkurse EU fondova sa fokusom na COSME program čiji su predavači prof. dr. Eldin Mehić i doc. dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić, profesori Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Ovom radionicom će biti i zatvorena ova međunarodna konferencija.
Konferenciju su organizirali Savez nevladinih organizacija Horizont 2024, Vanjskotrgovinska komora BiH, Agencija za statistiku BiH, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Sarajevska berza (SASE), zajedno sa partnerima iz naše zemlje, regije i EU.

Regionalnom saradnjom do zajedničkih ekonomskih interesa

Prije početka Konferencije novinarima su se obratili ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije Miladin Kovačević, predsjednik Upravnog odbora Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja ‘Horizont 2024’ Senad Tafro, direktor Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske Marko Krištof, direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić, direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore Gordana Radojević i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.
Oni su istakli značaj ove konferencije koja će u naredna tri dana razmijeniti mišljenja i iskustva stručnjaka o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja, naglasivši da regionalnom saradnjom možemo postići zajedničke ekonomske interese.