ESMA: Kriptovalute bi se mogle pokazati bezvrijednim

0
1247
Nove digitalne valute mogle bi se pokazati bezvrijednim

Evropsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) objavila je da su početne ponude digitalnih valuta (ICO-i) neregulirane, netransparentne, da podliježu velikim oscilacijama i nisu tehnološki testirane te da su ekstremno rizična i visoko špekulativna ulaganja.
Evropski regulator je time upozorio investitore na moguće zamke pri kupovini novoizdanih digitalnih valuta, upozoravajući izdavatelje digitalnih valuta da bi mogli biti obuhvaćeni postojećim propisima.
ESMA se tako pridružila švicarskim i američkim regulatorima u zahtjevu za strožom kontrolom kriptovaluta. Kina je zabranila ICO-e.
Kreiranjem i izdanjem digitalnih tokena poduzetnici katkad u roku od nekoliko sati prikupe desetke miliona dolara – uz vrlo ograničen regulatorni nadzor. Kupci tokena općenito ne dobivaju udio u projektu odnosno vrijednosnici.
ICO-i su potaknuli snažan rast vrijednosti svih kriptovaluta, te je njihova ukupna tržišna kapitalizacija porasla s oko 17 milijardi dolara na početku godine na 180 milijardi dolara u prvoj polovini septembra, navodi Reuters.