NASA: London i Dubrovnik među gradovima koji će najprije biti potopljeni

0
1694
Dubrovnik uvodi taksi za goste s kruzera od koje će u godinu dana zaraditi gotovo milion eura

NASA je napravila novi alat za predviđanje koji će gradovi biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka izazvanog globalnim zatopljenjem, piše Evening Standard.
Taj alat otkrio da je London među gradovima koji će biti zahvaćeni zbog topljenja leda na Grenlandu. Iz istog razloga mogao bi biti potopljen i Dubrovnik, stoji u dokumentima koji prate istraživanje, prenosi Večernji list.
Naučnici su u ‘formulu’ stavili učinak Zemljine gravitacije i njezine rotacije kako bi predvidjeli kako će se voda ‘redistribuirati’ diljem svijeta.
“Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su ledenjaci od posebne važnosti”, kazao je BBC-ju jedan od naučnika koji je sudjelovao u istraživanju.
Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom dijelu Grenlanda u Evropi trebaju strahovati, uz London i Dubrovnik, i Tromso, Oslo, Atena, Sirakuza, Marseille, Gibraltar i Brest. Naučni podaci pokazuju da je topljenje ledenjaka imalo utjecaja na rast nivoa mora tokom 20. stoljeća, a u 21. stoljeću se taj utjecaj još povećao.