Svjetska premijera: Predstavljen električni Teslin kamion Semi i novi Roadster

0
1812
U sjedištu Tesle u Hawthorneu javnosti je predstavljen novi električni kamion Semi i novi električni Roadster

U sjedištu Tesle u Hawthorneu Elon Musk predstavio je javnosti dugo očekivani električni kamion ali i novi električni Roadster, ‘najbrži serijski automobil na svijetu’.
Tesla Semi je prvi električni kamion koji se uklapa u Teslinu viziju odbacivanja fosilnih goriva. Ovaj kamion futurističkog izgleda trebao bi imati doseg s jednim punjenjem baterija od oko 800 kilometara – i to maksimalno opterećen pri brzini vožnje na autocesti. Ubrzanje će mu biti 5 sekundi od 0 do 100 km/h, a najveća nosivost 36.300 kg.
Baterije su ugrađene u šasiju, a kamion pokreću čak četiri električna motora, svaki postavljen na jedan od stražnjih točkova. Kabina je sasvim futuristička, s dva velika touchscreen ekrana. Što se tiče punjenja baterija, ono se može na tzv. Megachargeru obaviti za oko 30 minuta do 80% kapaciteta.
Tesla Semi imat će i opciju poluautonomne vožnje koja će mu omogućiti vožnju u konvoju, dok će svi kamioni moći međusobno biti povezani za bolje upravljanje flotom i određivanje najboljih ruta. O cijeni i dostupnosti ovog elektrokamiona za sada nije bilo riječi, piše Bug.hr.
Na današnjoj prezentaciji otkriven je novi Teslin Roadster, sportski četverosjed za koji Musk kaže da je ‘najbrži serijski automobil na svijetu’. Ubrzanje od 0 do 100 mjeri tek 1,9 sekundi (prvi put ispod 2 sekunde za serijska vozila), a najveća mu je brzina preko 400 km/h – i to za osnovni model. Četvrt milje trebao bi prevaliti za oko 8,9 sekundi.
Baterija od 250 kWh omogućava Roadsteru autonomiju od preko 1.000 kilometara na autocesti. Automobil će dolaziti sa staklenim krovom koji će biti moguće ukloniti i pretvoriti ga u kabriolet.
Sve ovo, dakako, neće biti nimalo jeftino. Teslin novi Roadster bit će dostupan po cijeni od 200.000 dolara, a svi oni koji sada uplate polog od 50.000 dolara imat će pravo na kupovinu automobila iz prve serije, dok će vozila iz posebne, Founders serije od samo 1.000 proizvedenih komada, koštati po 250.000 dolara. Teslin novi Roadster trebao bi u prodajne salone stići 2020. godine.