Njemačka zabranila pametne satove za djecu

0
1538
Zbog mogućnosti prisluškivanja, njemački regulator zabranio je pametne satove za djecu

Nedostatak regulative u području Interneta jedna je od velikih prepreka ka osiguranju sigurnosti i privatnosti korisnika, smatraju u njemačkoj federalnoj agenciji koja regulira tržište telekomunikacija (BNetzA). Iz tog su razloga izdali zabranu prodaje pametnih satova koji su namijenjeni djeci, te ih opisali kao špijunske uređaje.
Osim toga, protiv nekoliko kompanija koje su prodavale ovakve satove u Njemačkoj pokrenuli su odgovarajuće postupke. Zasmetalo im je, naime, to što određeni modeli ovakvih satova imaju mogućnost prisluškivanja djece, obično nazvanu ‘baby monitor’. Tačnije, roditelji mogu putem mobilne aplikacije slušati sve što se događa oko njihovog djeteta, a to se prema njemačkim zakonima može okarakterizirati kao neovlašteno emitiranje podataka.
Prema istraživanju Agencije, roditelji su koristili ovakve satove kod svoje djece kako bi prisluškivali njihove učitelje, što nije u skladu sa zakonima. Stoga je izdana i preporuka svim školama da pripaze na to nose li djeca ovakve uređaje, a roditeljima je savjetovano, ukoliko imaju dječje pametne satove, da ih unište.