Poslovna konferencija Pouzdanost 2017: Dodijeljena priznanja ‘Bonitetne zvijezde’

0
1708
Uvodno obraćanje Alene Ahmetspahić-Fočo i Emila Kučukovića na konferenciji 'Pouzdanost 2017' (Foto: Profitiraj.ba)

Na poslovnoj konferenciji ‘Pouzdanost 2017’ danas su u Sarajevu svečano dodijeljeni certifikati bonitetne pouzdanosti i priznanja ‘Bonitetne zvijezde’ najuspješnijim firmama u BiH.
Konferenciju su po treći put organizovali Poslovne novine i LRC BIS uz suorganizaciju BBI VIP Business Cluba.
Proglašenje bonitetno pouzdanih kompanija zasnovano je isključivo na rezultatima analize pokazatelja poslovanja, koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije, a koje već dugi niz godina uspješno radi kompanija LRC.
“LRC kontinuirano radi na prikupljanju, obradi i distribuciji poslovnih informacija, prije svega o finansijskim pokazateljima poslovanja domaćih i kompanija u regiji. Upravo ove informacije su temelj projekta ‘Pouzdanost 2017’, jer predstavljaju objektivan, stručan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena. Naša je želja i cilj da kroz ovaj projekt svim privrednicima zaista pružimo novu inspiraciju i motivaciju za napredovanje i razvoj”, kazao je izvršni direktor LRC-a Emil Kučuković.
Zanimljivo je da od 31.554 firme, koje su obuhvaćene analizom bonitetno pouzdanih kompanija, njih 13,5% ispunilo kriterije. Koliku važnost ove firme predstavljaju za privredu BiH govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2016. godini čini nevjerovatnih 15,4 milijarde KM.
“Upravo ovakve priče su bile glavni povod da prije tri godine pokrenemo projekt ‘Pouzdanost’ i na domaćem tržištu identifikujemo firme koje bilježe poslovne rezultate na osnovu kojih se svrstavaju u kategoriju bonitetno pouzdanih kompanija. Nije važno da li ste mala ili velika firma – pouzdanost je univerzalna vrijednost, a u ovom slučaju zasnovana je isključivo na rezultatima analize pokazatelja poslovanja, koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije”, rekao je menadžer projekta Damir Damadžić.
“Kroz projekt ‘Pouzdanost 2017’ nastojimo pružiti priliku kompanijama da se istaknu, jer su to svojim natprosječnim poslovnim rezultatima apsolutno zaslužile”, rekla je Alena Ahmetspahić-Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina.
Konferenciju ‘Pouzdanost 2017’ svečano je otvorio predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić koji je čestitao dobitnicima priznanja i zaželio još više poslovnog uspjeha u budućnosti. Dodao je da su prezentirani podaci dokaz da se u BiH može uspješno poslovati i da naša zemlja ima značajan broj kompanija koje su prepoznate kao poželjni poslovni partneri.
Okvirna metodologija dodjele i izgled certifikata ‘Pouzdanost’ uniformiran je i vizualno usaglašen s certifikatom iz Slovenije. Na ovaj način će i privrednici iz EU imati priliku prepoznati najpouzdanije bh. firme. Zemlje regije Hrvatska, Srbija i BiH su se aktivno uključile u projekt i u narednom periodu očekuje se usaglašavanje kriterija i standardizacija procesa bonitetnog certificiranja.

Dobitnici ‘Bonitetne zvijezde’

Na osnovu analiza LRC-a ove godine prestižno priznanje su dobile sljedeće kompanije: Express Courier, Bingo, TDS, ETI Sarajevo, BH Telecom, Franck, Frank trgovina, Metromedia, Knap, Saračević, NSoft, Interconnect, Tehno – Beton, In Time, Zira, Tom Cat, Pik/Olx BiH, Arke 2000, Standard Furniture Factory, Apart Hotel Amicus, 4D Marketing, Pobjeda Rudet, ATT, Aluplast BH, Schachermayer, Geoinvest, Vaillant, Metalko, JLZ, Siluete, Alat Konjic, Fixit, Ed-Sa, Kovačuša Komerc, Vodovod a.d. Banja Luka, Lh-Tec, Ars-Inženjering, Mlin Nezić, Najvest, Vještak, AIG, Press Clipping, i-Form, Nex Studio, Bar-Floor, Mimo Medical, Eldžam Trade, Zalmo, Pamuk, Dema&S, Autoprevoz-bus Mostar, Tios, Petrol Com, Vebusch, Unilab, Senigor, Blow Up, OBN, Creative, DSC, Yield, Altermedia, Automotive center, Abbvie, Gradska dvorana Sanski Most, Tehnoelektronik, Ekovent, Milk Land, Flekica, Sevoi, Bosming, Sektor 51, Titans, Domavija, Asseco See, Veddi Invest, Samn, Tvornica cementa Kakanj, Cargo partner, ABC European Air & Sea Cargo Distribution, McCann.