Broj kineskih turista u BiH porastao pet puta, bezvizni režim dovest će još više Kineza

0
1663
U Sarajevu je održan Samit u oblasti turizma između zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine

Broj kineskih turista koji dolaze u BiH u posljednjih pet godina povećan je gotovo pet puta, a potpisivanjem bezviznog režima za državljane Kine i BiH očekuje se još veći priliv gostiju, rečeno je danas u Sarajevu na Samitu u oblasti turizma između zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako puno očekuje od ovog samita te da je fokus na turizmu s obzirom na to da postaje sve značajnija privredna grana. Dodao je i da se BiH nalazi među 20 zemalja svijeta po broju turističkih posjeta, a najbrojniji turisti su upravo kinezi koji u zadnjih pet godina zauzimaju prvo mjesto u izdacima za turizam. Najavio je i pokretanje inicijative o uvođenju direktne aviolinije koja će povezati Peking sa Beogradom i Sarajevom.
Zvizdić je istakao da statistike pokazuju rastući trend turista iz Kine i prema podacima Agencije za statistiku, u BiH je u osam mjeseci ove godine posjetilo skoro 20.000 kineskih turista, što je 2,2 puta više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo manje od 10.000.
Zvizdić je istakao i da je direknti udio putovanja i turizma u BDP-u BiH u 2016. godini bio 707,5 miliona KM. Prema dugoročnoj projekciji za 2026. godinu udio turizma i putovanja u BiH biti će 1,19 milijardi KM.
Prema podacima Svjetske turističke organizacije, učešće svjetskog turizma u BDP-u je oko 10 posto, dok je svaki 11 zaposlenik angažiran u sektoru turizma i usluga. Turistički promet je u 2016. godini u svjetskim razmjenama porastao za 4% i prešao granicu od 1,2 milijarde turističkih posjeta.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da je prošle godine u BiH boravilo blizu 17.000 kineskih turista, ali je uočeno njihovo kratko zadržavanje u našoj zemlji od samo dva dana. Šarović je pomenuo i nedostatak prevodilaca za kineski jezik te da će se u BiH više raditi na tom planu u narednom periodu, kao i na brendiranju određenih destinacija koje su zanimljive turistima te da bi turistička ponuda za kineske turiste trebala biti regionalnog karaktera.
Zamjenik ministra turizma NR Kine Du Jiang kazao je da BiH predstavlja atraktivnu turističku destinaciju za kineske turiste, jer je bogata kulturno-historijskim znamenitostima a da je Sarajevo poznato po svojoj multietničnosti.