VoxelNet pomaže samoupravljajućim automobilima da bolje detektiraju 3D objekte

0
1305
Appleov softver VoxelNet učinit će pješake sigurnijim

Appleovi stručnjaci objavili su istraživački rad o novom softveru koji bi trebao značajno unaprijediti prepoznavanje 3D objekata od samoupravljajućih vozila. Riječ je o softveru VoxelNet čiji je zadatak pomoći LiDARU da preciznije detektira objekte manje veličine, uključujući bicikliste i pješake.
LiDAR (Light Detection and Ranging) prilikom prepoznavanja objekata u okolini koristi laserske zrake kojima skenira okolinu na način da se iste odbijaju od prepreke i stvaraju 3D sliku objekta na karti. No takve su karte često nejasne jer jedni predmeti mogu zakloniti druge čime nastaju slijepe tačke što ih u konačnici ne čini najsigurnijim rješenjem za samostalno kretanje vozila. Uz to, pokazalo se i kako LiDAR nije baš najbolji u prepoznavanju manjih objekata i tu uskače Appleov VoxelNet.
Glavni autor objavljenog istraživačkog rada, Yin Zhou navodi kako VoxelNet stvara generički okvir za detekciju 3D objekata koji simultano uči diskriminativnu značajku reprezentacije od tačkastih oblaka i predviđa precizne 3D granične kutije – od ruba do ruba, piše Bug.hr.
Stručnjaci su testirali svoj softver na otkrivanju ptičje perspektive i 3D-a. Eksperimentalni rezultati pokazali su kako VoxelNet nadmašuje najsuvremenije detekcije 3D-a na temelju LiDAR-a.