FBiH: Dobit leasing sektora u prvom kvartalu 1,6 miliona KM

Šest lizing društava je iskazalo pozitivan finansijski rezultat od 1,7 miliona KM, dok je jedino NLB Leasing iskazalo gubitak od 70 hiljada KM

0
4026
Izvor: Agencija za bankarstvo Federacije BiH

Autor: M.P. / Profitiraj.ba

Leasing društva u Federaciji BiH ostvarila su u prvom tromjesečju 2017. godine dobit u iznosu od 1,6 miliona KM. Šest lizing društava je iskazalo pozitivan finansijski rezultat od 1,7 miliona KM, dok je jedno lizing društvo (NLB Leasing) iskazalo gubitak od 70 hiljada KM, podaci su Agencije za bankarstvo FBiH (FBA), koja nadzire i rad leasing društava.
Bilansna suma leasing društava u Federaciji BiH u prvom kvartalu iznosila je 424,6 miliona KM, što je za 3 miliona KM ili 0,7% više u odnosu na kraj 2016. godine. Tri leasing kompanije imala su porast bilansne sume u iznosu od 15,2 milona KM, dok je kod četiri leasing društva evidentan pad bilansne sume u ukupnom iznosu od 12,2 milona KM, od čega se na jedno lizing društvo odnosi 10,9 miliona KM ili 89,4%.
Ukupni kapital leasing društava u FBiH krajem marta ove godine je iznosio 48 miliona KM, što je u odnosu na kraj 2016. godine porast za 1,6 miliona KM ili 3,4%. Kod šest leasing društava je došlo do rasta ukupnog kapitala u iznosu 1,7 miliona KM, dok je kod jednog leasing društva došlo do smanjenja ukupnog kapitala u iznosu od 73 hiljade KM. Inače, svih sedam leasing društava je iskazalo ukupan iznos kapitala iznad minimalnog iznosa propisanog zakonskim odredbama.
Vrijednost novozaključenih ugovora finansijskog i operativnog lizinga u toku prvog kvartala 2017. iznosila je 34,3 miliona KM i veća je za 8,6 miliona KM ili 33,3% u odnosu na isti period prethodne godine, kao i broj novozaključenih ugovora koji je povećan za 218 ili 33,5% u odnosu na isti period lani.
U strukturi novozaključenih leasing ugovora dominiraju ugovori zaključeni sa pravnim licima: 93,2% od ukupnog volumena novozaključenih ugovora, dok se u strukturi finansiranja prema predmetu leasinga 49,5% odnosi na finansiranje putničkih vozila.
Ukupna prosječna nominalna kamatna stopa za ugovore finansijskog lizinga zaključene u prvom kvartalu 2017. iznosila je iznosila 5,0% za kratkoročne i 4,8% za dugoročne ugovore, dok je efektivna kamatna stopa za kratkoročne ugovore iznosila 7,7%, a za dugoročne 7,3% na godišnjem nivou.
Ukupna ponderisana nominalna kamatna stopa je iznosila 4,8%, a efektivna 7,3% na godišnjem nivou. U poređenju sa istim periodom prošle godine kada je iskazana ukupna ponderisana nominalna kamatna stopa od 5,2% i efektivna od 8,5% na godišnjem nivou, evidentan je nastavak trenda pada kamatnih stopa, navode iz FBA.
U Federaciji BiH je na kraju marta 2017. godine dozvolu za rad Agencije imalo sedam lizing društava: ASA Leasing, NLB Leasing, Porsche Leasing, Raiffeisen Leasing, Sparkasse Leasing, UniCredit Leasing i VB Leasing.