Tuzla: Dvadeset raseljenih porodica dobilo ključeve novoizgrađenih stanova

0
1551
Uz podršku EU dvadeset porodica useljava u novoizgrađenu zgradu u Tuzli

U okviru Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje izbjeglih i interno raseljenih lica, dvadeset porodica je danas dobilo ključeve novoizgrađenih stanova u zgradi u Tuzli. Zgrada ima dvadeset stanova, većinom dvosobnih, površine od oko 40 m2 i nalazi se u centralnom dijelu grada.
Ovaj program, čiji je najveći donator Evropska unija, omogućit će trajno zbrinjavanje najugroženijih porodica koje već dugi niz godina očekuju krov nad glavom.
“Danas u Tuzli potvrđujemo da raseljene osobe i izbjeglice nisu zaboravljene iako tek sad, nakon više od 20 godina konačno rješavaju pitanje krova nad glavom. To radimo zahvaljujući donatorskim sredstvima Regionalnog stambenog programa kroz koji je do sada u BiH izgrađeno 435 stambenih jedinica, a 1.200 ih se planira izgraditi u narednoj godini”, kazala je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac na ceremoniji uručenja ključeva novoizgrađenih stanova.
Uime Delegacije Evropske unije, ključeve korisnicima je dodijelio i šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Gianluca Vannini, napomenuvši da će se aktivnosti RHP-a u naredne tri godine još više intenzivirati, te da će 2018. godina biti rekordna po pitanju izgradnje novih stambenih jedinica.
“U okviru RHP-a Evropska unija je do sada izdvojila 49 miliona eura za stambeno zbrinjavanje najugroženijih porodica u BiH. Danas svjedočimo još jednoj u nizu konkretnih pomoći EU u cilju stvaranja boljih životnih uslova građanima BiH”, rekao je Vannini.
Ukupna vrijednost ovog objekta u Tuzli je više od million KM. Iz Fonda RSP-a finansirani su troškovi izgradnje i nadzora u iznosu od oko 860.000 KM. Učešće Grada Tuzla, u vidu ustupanja građevinski opremljenog zemljišta, priključaka na infrastrukturu, te izdavanja neophodnih dozvola iznosi oko 170.000 KM. Korištenje ove zgrade bit će uređeno u skladu sa pravilima o neprofitno-socijalnom stanovanju.
Pored Tuzle, u entitetu Federacija BiH višestambene zgrade izgradit će se u Goraždu i Bosanskom Petrovcu (po 20 stanova), Ilidži (18 stanova), Jajcu (7 stanova), Olovu (16 stanova) i Zenici (62 stana). Višestambene zgrade su već izgrađene u Pale-Prači (6 stanova) i Foči FBiH (9 stanova). Ovaj potprojekat provodi se i u sljedećim općinama/gradovima entiteta Republika Srpska: Prijedor (82 stana), Banja Luka (48 stanova), Bijeljina i Derventa (po 30 stanova), Gradiška (32 stana), Bileća i Brod (po 15 stanova), Vlasenica (20 stanova) i Foča (12 stanova). U Brčko distriktu izgradit će se dvije zgrade sa ukupno 16 stanova.
Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te SAD, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.