Dionica autoputa Odžak-Svilaj u punom kapacitetu kad se završi GP i most Svilaj

0
1813
Obraćanje direktora JP Autoceste FBiH Adnana Terzića nakon završetka radova na dionici Silaj-Odžak

Dionica autoputa Odžak – Svilaj u dužini od 10,7 kilometara je završena i danas je zvanično predstavljena medijima, a do daljnjeg će je koristiti lokalno stanovništvo jer će ovaj dio Koridora 5c biti u punoj funkciji tek kad budu završeni granični prelaz i most Svilaj.
Direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić kazao je da još nema dozvole za gradnju graničnog prijelaza, ali je dodao kada se napravi i most Svilaj ovaj dio Bosne i Hercegovine povezat će se na koridore i magistrale evropskih puteva.
“Nismo imali mogućnost da bez povećanja akciza povučemo kreditna sredstva od EBRD-a potrebna za drugu fazu, ali smo zajedno sa ministrom Lasićem sa našim NO i unutrašnjim snagama uspjeli da iznađemo sredstva i predfinansiramo dok se ne steknu uslovi da EBRD da potpisana finansijska sredstva”, kazao je Terzić.
On je kazao da su konzorcij Eurosfalt, ŽGP i Strabag učinili sve da Uprava Autocesta ima što manje problema u realizaciji ovog objekta, prenosi agencija Patria.
“U sljedeće dvije godine dok se ne završi most Svilaj ovaj objekat će najviše pomoći lokalnom stanovništvu i gradu Odžaku. Nadam se da će investitori prepoznati šta znači otvaranje ovog prostora prema Evropi”, kazao je Terzić.
Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Melvin Asin kazao je da je zajednički cilj unapređenje infrastrukture između BiH i njenih susjeda preko zapadnog Balkana, između regiona i Evropske unije.
“Mi također pomažemo konekciji ljudi ne samo kroz infrastrukturu nego i kroz cjelokupnu društvenu i ekonomsku situaciju. Ovih 10,7 km moderne autoceste sam obišao što je dokaz posvećenosti Evropske unije BiH. EU je sufinansirala radove sa 17,5 miliona eura iz granta EU za Zapadni Balkan. Ovaj budžet je dio paketa vrijednog 25 miliona eura koji smo namijenili za podršku agendi za povezivanje u 2015. godini. Ovo uključuje i moderni granični prijelaz na autocesti 600 metara graničnog mosta preko rijeke Save koji je trenutno u konstrukciji”, rekao je Asin.
Goran Pavić u ime izvođača radova kazao je da se uspjelo privesti projekat kraju u zadanom roku te da su na gradilištu radile brojne bh. firme kako kao izvođači tako i kao podizvođači.
“Ovaj projekat će biti u punoj funkciji kad budu završeni carinski prelaz i most Svilaj”, dodao je Pavić.