Poslodavci iz Slovenije zadovoljni radnicima iz BiH

0
5065
Posjeta je iskorištena da se razgovara i sa radnicima iz BiH koji su zadovoljni svojim radno-pravnim statusom

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Agencije Muamerom Bandićem, ove sedmice boravi u Republici Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada naših građana u Sloveniji.
Od početka realizacije Sporazuma o zapošljavanju u Sloveniji, od marta 2013. pa do kraja oktobra 2017. godine ukupno je izdato 18.118 radnih dozvola, a od toga u ovoj godini 8.132 radne dozvole. Zbog toga i postoji potreba za kontinuiranim praćenjem uslova rada naših građana u Sloveniji.
Tokom ove sedmice delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH je obavila razgovore sa poslodavcima koji zapošljavaju naše radnike. Poseban akcent je bio na provjeri uslova pod kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga. Posjeta je iskorištena da se razgovara i sa našim radnicima koji su nas informirali o svom statusu. Također, obavljen je i razgovor sa predstavnicima slovenačkog sindikata kako bi se dobila cjelokupna slika o uslovima rada naših radnika u Republici Sloveniji.
Tokom posjete zaključeno je da se sporazum između dvije države poštuje od strane poslodavaca i radnika, te je ocijenjeno da je svrha sporazuma ostvarena.
Poslodavci u Sloveniji su izrazito zadovoljni radnicima iz BiH, njihovim znanjima i vještinama, te ističu da je potreba za radnom snagom iz Bosne i Hercegovine i dalje velika te procjenjuju da će ona takva biti i u narednim godinama. S druge strane, radnici iz BiH su zadovoljni svojim radno-pravnim statusom, te mogućnošću da rade u Sloveniji u nedostatku radnih ponuda na domaćem tržištu rada, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.