Ured za veterinarstvo BiH: Nema zastoja u izvozu mesa u Tursku

0
946
Bolji pristup turskom tržištu za bh. izvoznike mesa

Izvoz mesa iz BiH u Tursku odvija se nesmetano i bez zastoja, saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH, nakon pisanja pojedinih medija da je u Tursku uvezeno zaraženo meso iz BiH te da je zbog toga moguće očekivati neke nove mjere kada je riječ o izvozu hrane u Tursku.
Iz Ureda za veterinarstvo pojašnjavaju da se, prema ustaljenoj proceduri saradnje s Republikom Turskom, u slučaju svake sporne pošiljke obavještava Bosna i Hercegovina, odnosno Ured za veterinarstvo BiH, kao što je urađeno i sa spornom pošiljkom iz augusta 2017. godine.
“Naknadnom kontrolom izvoznih objekata Bajra iz Travnika, koje je koristio izvoznik mesa za Tursku, utvrđeno je da objekt ispunjava sve neophodne uslove i da nema prisustva E. coli. Uzorci su uzeti u prisustvu službenih veterinara Ureda za veterinarstvo BiH i službenih veterinara iz Turske i objekt je nakon utvrđene kontrole ponovo dobio odobrenje za isporuku mesa”, navodi se u saopćenju.
Ureda za veterinarstvo BiH navode da se pošiljka mesa za koju se prilikom druge kontrole, na turskoj granici, ustanovi da je neispravna, ne vraća u Evropsku uniju, nego se prema utvrđenim propisima uništava na teritoriji Republike Turske.