Dolar rekordno oslabio u tri godine, euro i jen sve snažniji

0
1360
Euro je prema dolaru prošle sedmice porastao za 1,6 posto

Dolar je prema korpi valuta oslabio i prošle sedmice, šestu zaredom, pri čemu je pao na novu najniži nivo u tri godine, što je posljedica kontradiktornih komentara američkih vlasti i procjena da Fed više neće biti jedina velika centralna banka koja zateže monetarnu politiku.
Kurs evropske prema američkoj valuti porastao je prošle sedmice 1,6 posto, na 1,2420 dolara, a sredinom sedmice probio se i iznad 1,25 dolara, po prvi put nakon tri godine.
Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, pa je njena cijena pala 1,9 posto, na 108,60 jena, najniži iznos u 4,5 mjeseca.
Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice oslabio 1,6 posto, na 89,10 bodova, a u jednom je trenutku pao na rekordninivo od decembra 2014. godine od 88,43 boda.
Taj indeks oslabio je već šestu sedmicu zaredom, i to po najvećoj stopi još od lanjskog juna, što je posljedica očekivanja da američka centralna banka (Fed) neće biti više jedina od velikih banaka u svijetu koja zaoštrava monetarnu politiku, prenosi Hina.
Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, dok su japanske i evropske monetarne vlasti vodile poticajnu monetarnu politiku.
Očekuje se da će i ove godine Fed u dva do tri navrata povećati kamate, no sada se procjenjuje i da će evropska i japanska centralna banka početi ukidati poticajne mjere.