Fujifilm za 6,1 milijardi dolara preuzima Xerox

0
2602
Fujifilm za 6,1 milijardi USD preuzima američki Xerox te je uključiti u joint venture kompaniju Fuji Xerox

Bloomberg je na svojoj internet stranici objavio kako će japanska kompanija Fujifilm koja se bavi fotografskim aparatima i pripadajućom opremom za iznos od 6,1 milijardi američkih dolara preuzeti američku firmu Xerox. Obje kompanije već više od 50 godina na azijsko-pacifičkom tržištu imaju zajedničku joint venture firmu Fuji Xerox, a sada će se i ostatak Xeroxa uključiti u tu kompaniju.
Xerox već neko vrijeme bilježi lošije finansijske rezultate na svom primarnom tržištu, printerima i pripadajućim tehnologijama za poslovnu primjenu, ponajprije zbog smanjenja potražnje za takvom vrstom proizvoda. S druge strane, Fujifilm će putem Fuji Xeroxa znatno ojačati svoj sektor s printerima zahvaljujući mnogobrojnim Xeroxovim patentima i tehnologijama te stručnim osobljem.
Fuji Xerox djelovat će s dva središta, u Tokiju i iz postojećeg Xeroxovog sjedišta u Norwalku (američka savezna država Connecticut), prenosi Bug.hr. Ova akvizicija sa sobom povlači i proces konsolidacije koji uključuje otpuštanje 10 hiljada radnika u Aziji.