Egipatski arheolozi u Gizi otkrili grobnicu staru 4.400 godina

0
2621
Grobnica sadrži dobro očuvanu zidnu sliku koja prikazuje Hetpet sa brojnim lovnim i ribolovnim prizorima (Foto: Reuters)

Egipatski arheolozi tvrde da su otkrili u blizini piramida u Gizi grobnicu staru oko 4.400 godina iz perioda poznatog kao ‘Doba piramida’.
Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je danas otkriće grobnice navodeći da veruju da je grobnica pripadala ženi pod nazivom Hetpet, visokom zvaničniku kraljevske palače.
Grobnica ‘Hetpet’ sadrži dobro očuvanu zidnu sliku koja prikazuje Hetpet sa brojnim lovnim i ribolovnim prizorima. Postoje i zidne slike majmuna koji su u to vrijeme držani kao kućni ljubimci.
Grobnica je otkrivena tokom misije iskopavanja na zapadnom groblju u Gizi, koje je poznato kao grobnica bivših zvaničnika kraljevske palače. Arheolozi istražuju ovu lokaciju već duže vremena.
Egipatsko ministarstvo za antikvitete je u saopćenju objavilo otkriće da arhitektura grobnice i dekorativni stil datiraju iz tzv. Pete dinastije tokom perioda poznatog kao staro kraljevstvo.
Arheološku misiju vodio je generalni sekretar za antikvitete Egipta dr. Mostafa Wazir.