Mobiteli s dijamantnim staklom stižu 2019.

0
52369
Kompanija Akhan Semiconductor testira rješenje kojim bi se eliminirala mogućnost razbijanja ekrana na mobitelima

Američka kompanija Akhan Semiconductor radi na tehnologijama izrade dijamantnih stakala koja bi se mogla koristiti na mobitelima. Na taj način bi se jednom zauvijek spriječilo razbijanje zaslona mobilnih uređaja.
Do sada se lomljivost stakla koje pokriva ekran smanjivala korištenjem sve čvršćeg Gorilla Glassa, pa se potom govorilo i o safirnom staklu kao nešto boljem rješenju, no u Akhanu smatraju da je jedino pravo rješenje korištenje dijamanta.
Akhan Semiconductor na razvoju dijamantnih stakala za ekrane radi već više od godinu dana, a prvi prototip bio je obećan za kraj prošle godine. Rokovi finalizacije projekta pomaknuti su sada na 2019. godinu, ali osnivač kompanije Adam Khan poručuje kako već aktivno testiraju svoja rješenja u saradnji s nekim proizvođačima mobitela, prenosi Bug.hr.
Ideja je da se dijamantni pokrov nanosi na već postojeće Gorilla Glass ili slično staklo. Njegova vodička svojstva omogućila bi nesmetano korištenje ‘touch’ senzora, a trenutni izazovi sastoje se u jednoličnom nanošenju dijamantnog sloja i postizanju njegove minimalne refleksivnosti. Riješe li se ovi problemi sljedeće bi se godine na tržištu mogli pojaviti prvi uređaji s ‘nesalomljivim’ ekranima. No, Khan upozorava da je proces proizvodnje prilično skup, pa će se vrlo vjerojatno dijamantnim staklom moći pohvaliti samo mobiteli iz najvišeg cjenovnog razreda.